Kommande toppmodellen

Så sägs Snapdragon 830 bli

En analytiker har gjort en bedömning av vad som kommer att sitta inuti 2017 års toppmodeller.

Publicerad Uppdaterad

Efter den rätt misslyckade Snapdragon 810 har årets topp-chipset Snapdragon 820 återställt vårt förtroende för Qualcomm och återigen gjort oss förväntanssfulla över vad framtiden har att bjuda. Vi vet att Snapdragon 820 kommer att följas av Snapdragon 823, som i princip är samma chipset, men med den maximala klockfrekvensen uppskruvad från 2,2 till 2,8 GHz. Uppgifterna går isär om huruvida Snapdragon 823 kommer att vara 2017 års toppmodell eller om den kommer redan till hösten, men de flesta uppgifter talar om det senare.

Då blir frågan vad som kommer till våren, och enligt analytikern Pan Juitang blir det Snapdragon 830, som än så länge går under namnet MSM8998. Enligt honom kommer chipsetet att göras i en 10 nm-process, i stället för 14 nm som Snapdragon 820. Nm står för namnometer, och är ledningsbredden på kretsen. Smalare ledningar innebär snabbare kretsar och mindre strömförbrukning och värmeutveckling.

Enligt Pan Juitang kommer Snapdragon 830 återgå till en åttakärnig arkitektur med Qualcomms Kryo-processorkärnor. Chipsetet ska även ha stöd för LTE Cat 16, vilket innebär 4g med teoretiska hastigheter upp till 1 gigabit per sekund, förutsatt så klart att mobilnätet du är ansluten till stödjer det.

Källa