Annons

Beta officiellt släppt: Samsung går egen väg

Så ser Samsung One UI 4 ut med Android 12 – väljer bort mycket nyheter

När Google presenterade Android 12 visade de en lång rad nyheter i systemet, inte minst visuellt med en lång rad möjligheter för användare att anpassa utseendet. När Samsung nu släppt betaversionen av sitt One UI 4, baserat på just Android 12 är många av nyheterna borta.

Publicerad Uppdaterad

Betaversionen av Samsung One UI 4 är släppt i en handfull länder, bland dessa USA, Sydkorea, Polen och Kina. Där kan användare anmäla sig för att medverka och även om betan alltså inte finns tillgänglig för svenska användare finns det nu gott om förstahandsuppgifter kring vad vi kan vänta oss av Samsung Android 12-tolkning.

I Googles Android 12 som det ser ut i bolagets Pixel-telefoner är det nya designspråket Material You en stor förändring. Något motsvarande hittar vi inte alls i Samsungs tolkning. Istället är det svårt att upptäcka visuella skillnaden mot föregångaren, även om du letar. De som testat systemet rapporterar till exempel om ett lite tjockare reglage för att justera ljusstyrka, lite mindre storlek på appaviseringar, men överlag få saker som du kommer lägga märke till i vardagligt användande. 

Ser vi istället bortom det rent visuella och tittar på funktioner så har Samsung i alla fall anammat Android 12:s fokus på personlig integritet, vilket gör att här finns en särskild “Privacy Dashboard”, ett verktyg där information om vad olika appars får göra samlas och du får även se i skärmen en liten indikation när kamera eller mikrofon används av någon app.

Kort sagt är Android 12 på Googles Pixel-mobiler långt mer långtgående än det som Samsungs telefoner får del av, men vi får se om kommande betaverisoner adderar fler nyheter.