Android Chat

Så ska Android få ett eget Imessage

Android har och har haft ett stort antal olika meddelandeappar, men när Google nu verkar göra ett nytt försök att bringa ordning i meddelandefloran handlar det inte om en ny app.

Publicerad Uppdaterad

I centrum för det som sägs vara Google nya satsning finns Android Chat, ett sätt att erbjuda en enkel meddelandetjänst som fungerar mellan telefoner och bygger på branschstandarden RCS. Android Chat är Googles förenklade namn för RCS som står för Rich Communication Service. Tjänsten gör det möjligt att skicka högupplösta bilder och filmer såväl som att skapa gruppmeddelanden på ett enkelt sätt. Det förutsätter att såväl meddelandeapp som din mobiloperatör har stöd för det här och det gäller även den eller de som du skickar meddelanden till. Sms används som backup om mottagaren inte har RCS-stöd, precis så som Imessage i Iphone fungerar alltså. Till skillnad mot Imessage så är dock RCS en standard som stöds av flera operativsystem, i dagsläget Android och Microsoft, men inte Apple. I praktiken handlar det här alltså främst om bättre meddelandetjänster mellan Android-användare.

Telia, Telenor och Tele2 med på tåget

I slutet av förra året meddelade Telia och Google att de slagit på RCS för svenska Telia-kunder och det som krävs för att det ska fungera är att man som kund använder appen Messages. Även Telenor har meddelat att de samarbetar med Google och ska erbjuda tjänsten. I listan över de 55 operatörer som stödjer RCS finns även Tele2 med. Operatören Tre säger till Mobil att man "följer utvecklingen med intresse, men inte kan berätta om några specifika lanseringsplaner, mer än att de ska erbjuda tjänsten när marknaden kräver det". När Android nu tycks få det här stödet handlar det alltså inte om ännu en ny meddelande-app utan om ny teknik som integreras i den befintliga appen Android Messages. 

Googles mål sägs vara att göra meddelandeupplevelsen på Android så bra som dagens moderna meddelandeappar och som en följd av det fokuserar man enligt The Verge nu sina resurser där samtidigt som utvecklingen av till exempel Googles meddelandeapp Allo som nått blygsam framgång pausas. För att lyckas med sin strategi måste Google dels övertyga operatörerna världen över att stödja den nya tekniken och sedan även få mobiltillverkarna att välja Android Messages som förvald sms-app. Huawei har valt just den appen som standard för sms i sin nya P20 och flera tillverkare har gjort samma val, till exempel Sony. Det här hjälper givetvis till att sprida tjänsten, men som användare av en Android-telefon går det precis lika bra att ladda ner appen själv och välja den som standard-sms-app oavsett vilken Android-mobil man har. 

Meddelanden även i datorn

Google har släppt en del bilder som visar en förhandstitt av hur det hela kan se ut och det inkluderar som Mobil tidigare rapporterat även möjligheten att ta emot och skicka meddelanden från en dator. Eftersom Google nu själva släppt bilder och talar om hur tjänsten ska fungera lär en skarp lansering av webbversionen inte vara långt borta. Troligen får vi veta mer under Googles utvecklarkonferens den 8 maj.

Källa