Google Assistant och Home

Så ska Google Home bli smartare

Googles hemassistent släpptes inte på svenska, men fick nya funktioner och flera andra språk.

Publicerad Uppdaterad

Google Assistant lanserades för ett år sedan på IO och blir steg för steg smartare och bättre på att förstå och delta i naturliga konversationer. Ett exempel är att assistenten kan känna igen hela familjens olika röster och anpassa svaren till var och en. Numera ska man även kunna skriva till assistenten och slipper prata när det inte passar sig. Google Lens ska också integreras så man kan ta en bild på en maträtt och ställa följfrågor utan att berätta vad det är för maträtt. Pekar du teleofnens kamera mot en meny kan Google Assistant översätta den från till exempel japanska till engelska. Assistenten finns även tillgänglig på IPhone från och med idag, men ska komma även till TV-apparater, klockor, bilar och annat. Fler språk tillkommer också, bland annat japanska, pourtougisiska och flera andra, men inte svenska var inte ett av de handfull språk som man utlovade ska komma under året.

Assistenten kan agera tillsammans med tredjepartsaktörer. Vi fick till exempel se hur man be om hemkörd mat och prata med assistenten precis som man pratar med personalen i en vanlig restaurang. Google sköter allt från kontakten till betalning och adressuppgifter och kvitton.

Google Home tar egna initiativ

I grunden är Googles röststyrda hemassistent något du anropar hemma, men under presentationen fick vi veta att enheten nu tar egna initiativ. När lamporna blinkar vet du att den har information att delge och genom att ropa på enheten får du veta vad den vill säga. Det kan vara ett möte du är sen till, eller trafiksituation som du behöver veta om. Google Home säljs ännu inte i Sverige, men i til exempel USA har genom slaget avrit stort. Där introducerar Google nu möjligheten att använda den för att ringa högtalarsamtal direkt från enheten, gratis till alla nummer i USA och Kanada. Samtidigt släpper Spotify sin gratistjänst till Google Home. Amerikanarna behöver alltså inte längre betala för att spela sina spellistor.

Google Home har ingen skärm, men eftersom du har många skärmar hemma oavsett om det är mobilen eller teven kan den använda dessa. Om du ber assistenten visa dig din kalender kan den alltså komma upp på din teve via Chromecast. Ber du om vägbeskrivningar så kommer de på mobilen och då oavsett om det är en Iphone eller en Android.