Ny tjänst mer exakt

Så ska SOS Alarm hitta dig i en nödsituation

SOS Alarm har en ny funktion för att hitta din exakta position vid en nödsituation då du ringt larmnumret 112.

Publicerad Uppdaterad

Precis som många andra samtal sker idag huvuddelen av alla larmsamtal till nödnumret 112 med mobiltelefoner. Det handlar närmare bestämt om 4 av 5 samtal till larmnumret. På grund av gällande lagstiftning får SOS Alarm idag automatiskt bara information om den nödställdes ungefärliga position. Positionen visas då som ett fält på telefonistens karta, ibland flera kvadratkilometer stort. Att hitta direkt till den nödställde kan givetvis spara mycket tid i en nödsituation och därför har SOS Alarm nu infört ett komplement till den automatiska positioneringen.

– Som ett stöd vid positionering har vi tagit fram en lösning där vi kan skicka en länk till hjälpsökandes smarta telefon. Genom att klicka på länken godkänner han eller hon att SOS Alarm får se den exakta positionen, vilket kan spara mycket tid i en akut situation, förutsatt att den som ringer är i skick att hantera sin telefon. Det bästa vore naturligtvis om vi fick möjlighet att automatiskt kunna se varifrån människor i nöd ringer, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Bra när man inte vet exakt var man befinner sig

Om den hjälpsökande kan svara på frågan var han eller hon befinner sig behövs kanske inte länken skickas till telefonen, men under de kommande veckorna när många kan vara på sportlov i områden de inte känner till så väl hoppas SOS Alarm att funktionen kan vara till hjälp.

Bilden ovan visar hur den automatiska positioneringen går till idag och området visar var den hjälpsökande kan vara, medan den röda markeringen som inte syns vid automatisk positionering visar den faktiska positionen. Den automatiska positioneringen använder sig av positionering med hjälp av de närmaste mobilmasterna medan länken SOS Alarm kan skicka drar nytta av den hjälpsökandes telefon och gps.