Annons

ID-krav på köp med faktura

Så vill regeringen stoppa bedrägerier vid fakturaköp

Möjligheterna att handla på faktura utan att kunna legitimera sig ska försvinna.

Publicerad Uppdaterad

Snart kan det komma att krävas skärpt id-kontroll för att kunna handla mot faktura, exempel via bank-ID. Det kan bli verklighet i Sverige då förslaget har varit ute på remiss och nu har lämnats till lagrådet för synpunkter. Om lagen godkänns av regeringen kommer den att träda i kraft 1 januari 2023. Avsikten med den ny lagen är att göra det svårare för bedragare som köper varor på nätet i någon annans namn.

I lagförslaget föreslås bland annat att tvåstegsautentisering och identifikationskrav bli obligatoriskt. Det går i linje med ett liknande krav som infördes för andra betalmetoder år 2019, vilket ledde till en kraftig minskning av bedrägerier vid e-handel.

Det är inte klart exakt hur många som drabbas av den här typen av bedrägerier, men i ett uttalande till SVT säger finansmarknadsminister Max Elger (S) att det rör sig om mellan rör det sig om 11 000 och 15 000 anmälningar om identitetsstöld årligen, och den här typen av fakturaköp är en del av dessa identitetsstölder.

Om lagen godkänns av regeringen blir en effekt att det kan bli lite trassligare för legitima köpare att genomföra transaktioner, men mycket trassligare för bedragare.