Portat operativsystem

Sailfish OS - Nu på Sony Xperia X

För er Jollafans, och vi vet att ni finns där ute, finns det snart möjlighet att köra Sailfish OS på fräsch hårdvara.

Publicerad Uppdaterad

Sonys Xperia X är fortfarande ett år efter lansering en pigg och trevlig mobil i övre mellanklassen med riktigt bra kamera. Om du anmäler dig till Sonys konceptprogram kan du dessutom installera Android 7.1.1 på den. Känns det inte tillräckligt experimentellt kan du snart även installera ett helt annat operativsystem på telefonen, Sailfish OS från Jolla.

Sailfish OS har en lång och vinglig historia som börjar med Nokias planerade nästa generations mobilsystem efter Symbian, Maemo. För att bredda plattformen slog man sig samman med Intel som hade ett liknande projekt och döpte om den till Meego, vilket mest orsakade förseningar. När Nokia till slut lanserade sin Meegomobil var det inte läge för ett nytt system och företaget hade redan lagt in kursen på Windows Phone (det gick inte heller så bra). Det nu dumpade systemet plockades upp av den finska startupen Jolla och vidareutvecklades under namnet Sailfish.

Jolla hade inte heller någon större framgång med att bygga Sailfishenheter, och nu fokuserar man helt på att utveckla mjukvaran åt tredjepartsutvecklare, där man kan erbjuda anpassningar och säkerhet till de som av en eller annan anledning inte vill ha något standardoperativ i sina mobiler.

Jollas användarcommunity har portat Sailfish OS till ett antal mobiler, men med Xperia X är det företaget själva som står för portningen, enligt dem själva den första av många till Sonys mobiler. Sony har något som kallas Open Device Program som möjliggör för tredjepartsutvecklare att modifiera programvaran på deras mobiler och ändå få full tillgång till alla hårdvarufunktioner.

Sailfish OS kommer att finnas tillgänglig för installation på Sony Xperia X för den tekniskt händige från och med slutet av andra kvartalet i år, men man visar redan nu upp det på Mobile World, och vi har fått känna på systemet i telefonen. För den som inte är så van vid Sailfish är det förstås krångligt att ta sig runt. Enligt Jolla är en av fördelarna med deras system som baserar sig mycket på svepgester att du inte behöver använda över eller underkanten när du sveper vilket gör det lättare att komma åt allt.

Tydligt är i alla fall att systemet blir betydligt piggare av att köra på modern hårdvara, och det känns modernt och laggfritt. Du kan även installera Androidappar i Sailfish, men just i det här fallet känns det verkligen som att gå över ån efter vatten.

Se fler bilder på systemet i bildspelet ovan.