Annons

Från 4 till 80 tum

Samma Windows 10 på dator och mobil

Samma appar i mobilen som i datorn med Windows 10

Microsoft hoppar över Windows 9 och presenterar version 10 – ett system för både dator och mobil.

Publicerad Uppdaterad

Skrivbordssystemet Windows 8 beskrivs som en flopp och marknadsandelarna för Windows Phone ligger fortfarande på en låg nivå jämfört med Android och Ios. Därför ses Microsofts nya system som avgörande för Windows framtid.

Det nya systemet visades upp den 30 september och får namnet Windows 10. Version 9 utgår och nummer 10 kommer att utgöra uppföljare till både Windows 8.1 i mobilen och på skrivbordet. Enligt Microsoft är systemet byggt från grunden enligt principerna ”mobile first” och ”cloud first” – fler funktioner ska finnas i mobilen och informationen ska aldrig vara låst till en fysisk plats. 

Nyheterna på skrivbordet handlar mycket om att vinna tillbaka förtroendet bland företagsanvändarna – till exempel genom att återinföra startmenyn. Windows får också virtuella skrivbord – snabbväxling mellan olika arbetsytor för olika uppgifter, ungefär som på Mac eller de flesta Linuxskrivbord. 

Microsoft beskriver Windows 10 som ett enhetligt system för alla typer av enheter. Windows 10 ska dock inte se ut exakt på samma sätt överallt, utan optimeras efter skärmstorleken – från mobiler på 4 tum till presentationsskärmar på 80 tum.

Windows 10 får en gemensam plattform för appar – ”Universal apps”. Utvecklare ska bara behöva skriva apparna en gång – sedan fungerar de oavsett om användaren kör mobil, dator, surfplatta eller Xbox. 

Närmast kommer Microsoft att släppa en ”Technical preview” till utvecklare – en testversion av systemet för laptops och stationära datorer. Senare i år väntas en motsvarande beta av serverversionen. 

Microsoft har så här långt släppt väldigt få detaljer om vilka nya funktioner Windows 10 kommer att innebära i mobilen. Däremot kommer Universal Apps att vara ett huvudtema på utvecklarkonferensen Build i april 2015.

Windows 10 kommer ut i skarp version under andra halvåret 2015.

Källa

Samma appar i mobilen som i datorn med Windows 10