Samsung Developer Conference 2018

Samsung gör om sitt gränssnitt från grunden – förenklar och anpassar

Med det nya One UI gör Samsung om det du som användare ser på skärmen. Allt förenklas för att det ska bli enklare att nå och för att snabbt se det som är viktigt.

Publicerad Uppdaterad

Det nya gränssnittet heter One UI och innebär att Samsung har rensat bort grafiska element som inte behövs för att man ska kunna fokusera på det som man verkligen behöver för stunden. One UI släpps i en betaversion för utvecklare nu för att de ska kunna komma med synpunkter och anpassa sina egna appar, men systemet ska komma till kunder med Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9 Plus och till Note 9 i januari 2019. Gissningsvis samtidigt som de enheterna uppgraderas till Android 9.0 Pie.

Enklare att nå där du måste peka

Systemet ska ha anpassats tydligare så det samspelar med den fysiska designen på telefonerna och till exempel ska färgen på telefonen gå igen i gränssnittet och även de runda hörnen. När vi tittar på olika exempel är det främst strävan efter att göra det enklare att nå de element du ska trycka på på pekskärmen som framgår. Tanken är att den övre halvan av skärmen främst ska användas för visning av information och att den nedre ska användas för menyval och annat där du enkelt ska kunna nå för att trycka. Tydligast är det här i meddelandeappen som fått mycket luft i överkant och det är först ungefär i mitten av skärmen som vi får se den första meddelandedialogen. På samma sätt visas dialogrutor nu i nedre delen av skärmen istället för i mitten där de är svårare att nå när man ska klicka på de val man får.

Betaversionen av One UI släpps i Tyskland, Sydkorea och USA, men det meddelades även att fler länder ska tillkomma. Gränssnittet i sin skarpa version släpps som sagt till S9, S9 Plus och Note 9 i januari 2019.