Exynos 2200 har presenterats

Redo för S22: Samsung har avtäckt nya Exynos 2200 – på riktigt

Efter vad som framstår som aningen improviserade lanseringsplaner har Samsungs nya systemkrets visats upp.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har aningen överraskande presenterat sin nya systemkrets Exynos 2200, vilket är den första där man har samarbetat med AMD under utvecklingen. Den nya systemkretsen som baserar sig på 4nm använder åtta Armv9-kärnor - en Cortex-X2, tre stycken Cortex-A710 och fyra energieffektiva Cortex-A510-kärnor. 

Den använder dessutom AMD:s RDNA 2-baserade Xclipse 920-grafikprocessor som bland ger möjligheten att använda raytracing-grafik i mobiltelefoner och variabel uppdateringshastighet på olika delar av skärmen. Det är samma arkitektur som används i den senaste generationen spelkonsoler. Enligt David Wang, som är Senior Vice President hos AMD:s Radeon Technologies Group, så är Samsungs Xclipse GPU den första av ett flertal generationer med AMD RDNA-grafik som planeras för kommande Exynos-generationer.

Exynos 2200 innehåller även en uppgraderad dubbelkärnig AI-processor (NPU) som enligt Samsung ska vara dubbelt så kraftfull som tidigare AI-processorer.

Andra detaljer inkluderar ett 5G-modem som kan hantera ett större bandomfång och tillräcklgit med prestanda för att kunna hantera inspelning av 8K-video med 60fps och kamerasensorer på upp till 200MP.

Det är ännu inte sagt vilka enheter som kommer att bli de första att använda Exynos 2200, men processorn håller redan på att massproduceras. Troligtvis kommer det att bli Samsungs egen Galaxy S22-serie som förväntas presenteras nästa månad som kommer att få den nya processorn.