https://www.mobil.se/nyheter/samsung-nu-siktar-vi-pa-kameror-med-600-megapixel
568551
Nyheter
falskt
Mer än vad ögat kan uppfatta

Samsung: "Nu siktar vi på kameror med 600 megapixel"

● BILDSPEL
Samsungs kamerasensor med 108 megapixel sitter i flera av årets flaggskepp, men nu avslöjar bolaget nästa steg.

Det är Samsung själva som lyfter på skynket till den teknik man nu har under utveckling. Orsaken är att Samsung själva ser att vi använder kameran mycket mer idag än för några år sedan. Istället för att bara ta bilder vid speciella tillfällen och högtider tar vi nu dagligen en mängd bilder. En förutsättning för att vi ska kunna ta så många bra bilder i så hög kvalitet som vi gör är bildsensorerna som dagens telefoner har. Utmaningen när man som mobiltillverkare ska utöka mobilkamerans förmågor att ta bra bilder är framförallt utrymme, att sensorerna måste få plats tillsammans med batteri, skärm, sensorer och annat vi förväntar oss av våra mobiler idag. Telefonen i sig måste ju också vara i ett format som är smidigt att använda och ha med sig dagligen. 

Siktar på 600 megapixel

Samsung säger egentligen inte varför man behöver öka upplösningen så mycket som man gör, men siktet är inställt på mer än vad ögat kan uppfatta. Enligt Samsung motsvarar vår uppfattningsförmåga ungefär 500 megapixel, den detaljnivå som våra ögon alltså kan uppfatta. De sensorer som man nu arbetar med att ta fram kan utöver rena megapixel även få andra  användningsområden. Det kan till exempel handla om att fånga annan information som våra ögon inte ser, som ultraviloett ljus för att upptäcka hudcancer. Idag används bildsensorerna framförallt i smartphones, men efterfrågan växer även när bilar ska bli självkörande och det finns helt enkelt en rad olika användningsområden. Det nämns även utveckling av sensorer som kan registrera både smak och lukt.

Tekniska utmaningar

I mobiltelefonen får alltså sensorn inte ta för mycket plats för att telefonen i sig inte ska bli för stor. Utrymmeskravet innebär en ständig avvägning mellan antalet pixlar man ska få in och hur stor varje pixel får vara, vilket avgör pixelns egenskaper och hur mycket ljus den kan fånga. I Samsungs senaste sensor med 108 megapixel använder bolaget till exempel teknik där pixlarna placeras i en struktur med 3 x 3 pixel så att nio pixel på vardera 0,8 mikrometer agerar som en 2,4 mikrometer stor pixel. 

Från 64 till 108 och vidare

Samsung säger ingenting om i vilka produkter som de nya sensorerna kan ta plats eller när man räknar med att kunna presentera färdiga sensorer. Vi får veta att kampen för att förminska pixlarna och skapa mer högupplösta sensorer fortsätter under 2020 och efter det. Att man går ut med målsättningen nu kan dock ändå tolkas som att man har målet i sikte.