Samsung Developer Conference 2018

Samsung presenterade nästa steg för Bixby

Det var Samsungs mobilchef DJ Koh som fick inleda bolagets utvecklarkonferens i San Francisco.

Publicerad Uppdaterad

Han gick upp på scen klockan 19 svensk tid och talade framförallt om hur man nu, med viktiga teknikförutsättningar på plats, är välpositionerade för att skapa det uppkopplade livet. Med framförallt AI, 5G och en lång rad uppkopplde prylar finns alltså ekosystemet som krävs. Nästa utmaning blir enligt DJ Koh att verkligen använda det för områden som gör skillnad för slutkunderna.

Central i framtiden

Centralt, blev tydligt, för Samsungs vision är den röststyrda assistenten BIxby. Nu är dock Samsung tydliga med att Bixby ska vara betydligt mer än en röstassistent och istället samla Samsungs alla AI-satsningar och bilda en skalbar AI-plattform. 

Framöver ska Bixby finnas i betydligt fler enheter, nu tillgänglig på ytterligare fem språk utöver koreanska och engelska (inte svenska ännu dock) och dessutom öppnas det för utvecklare som enligt Samsung ska få tillgång till de verktyg Samsung själva använder. 

Tar plats i fler enheter

Samsung säljer 500 miljoner enheter varje år och utöver det ska Bixby framöver i Samsungs vision även finnas tilgängligt på kylskåp, teve-apparater, högtalare och surfplattor. Bixby ska även komma till betydligt fler tredjepartsprodukter från andra tillverkare. Det här gör att Bixby inom ett par år, enligt Dag Kittlaus som är vd på Viv, ska finnas på en miljard enheter. Viv är bolaget som Samsung köpte och som sedan blev grunden för Bixby.

Inte för sena

På scen avfärdade Dag Kittlaus den som påstår att Samsung och Bixby är sent ute och underförstått att Amazon eller Google skulle ha ett ointagligt försprång. Istället påstod han att den som är intresserad av röstverktyg gör rätt i att börja just nu.

– Alla kanske inte minns det, men när Google startade sin sökmotor fanns det 14 sökmotorer etablerade redan. Den som ger sig in på röstmarknaden idag har stora chanser att få ett försprång och lyckas, sa han.

Han ser på marknaden för smarta assistenter idag som ett enkelt verktyg med potential att bli en viktig och integrerad del i vår vardag. Vi fick även höra en del om IOT och Samsung Smartthings och vilka möjligheter som utvecklare har för att nå användare med sina tjänster och uppkopplade prylar.

Galaxy Home kopplas till Spotify

Som exempel demonstrerade man hur Samsungs smarta högtalare Galaxy Home kan ställas in och styras med hjälp av rösten. Du kan till exempel ringa röstsamtal om högtalaren är ansluten till en Samsung-telefon, du kan lyssna på Spotify och utvecklare kan utveckla tjänster som adderar funktioner till Galaxy Home eftersom högtalaren ska är en del av det ekosystem som utvecklafre har tillgång till i utvecklingsverktyget för Bixby.