Ny satellitkommunikation

Samsung presenterar tvåvägs satellitkommunikation i mobilerna

Att kommunicera med varandra via satellit tar ytterligare ett steg mot att bli vardagsmat.

Publicerad Uppdaterad

Samsung meddelar att man har utvecklat en modemteknik som man kallar 5G NTN där NTN Non-Terrestrial Networks. Den här nya modemtekniken ska göra det möjligt med tvåvägs direktkommunikation mellan mobiler och satelliter, och därmed låta användare att skicka och ta emot textmeddelanden, röstsamtal och mobildata även när det inte finns något tillgängligt mobilnät. Hastigheten ska dessutom kunna vara så för att det även ska kunna fungera att strömma högupplöst video.

Samsungs 5G NTN-teknik uppfyller dessutom de standarder som är definierade av 3rd Generation Partnership Project (3GPP Release 17), vilket enkelt uttryckt betyder att tekniken både är kompatibel och driftskompatibel med de traditionella kommunikationstjänster som redan erbjuds av krets- och mobiltillverkare samt telekomoperatörer.

Samsung säger att man redan framgångsrikt har testat tekniken genom att simulera den med befintliga Exynos 5300 5G-modem för att sedan ansluta mot så kallade LEO-satelliter (Low Earth Orbit).

Man planerar också att integrera tekniken i framtida Exynos-kretsar, och även om tanken var att den skulle finnas redan i årets Galaxy S23-modeller så framstår det nu som att det blir Galaxy S24 som får den nya 5G NTN-tekniken.

Källa