Uppdateras

Samsung släpper Tizen 3.0 i höst

Samsungs eget operativsystem fortsätter att utvecklas.

Publicerad Uppdaterad

Även om Samsungs mest kända enheter kör Android utvecklar de som bekant ett eget operativsystem lite vid sidan av, Tizen. Än så länge har antalet telefoner med systemet varit ganska få och de har mest riktat in sig på enstaka asiatiska marknader. Hur det ser ut med systemets framtid i större skala och globalt återstår att se, men Samsung fortsätter att jobba med systemet.

I höst ska version 3.0 släppas med en rad nyheter för att både förbättra systemet och för att kunna bredda antalet enheter som använder systemet. Först och främst handlar det om stöd för 64 bitarsprocessorer från såväl ARM som Intel med deras X86-arkitektur. När det kommer till grafik ska Tizen få samma stöd för Vulkan API:et som Googles Android, vilket ska förbättra grafikmöjligheterna betydligt. Stöd för upplösningar upp till 4k, röststyrning, flera användare och förinstallerat virusskydd finns också bland nyheterna.

Ni som har koll på kalendern vet att IFA-mässan går av stapeln i Berlin just i höst, så att Samsung visar något där är inte omöjligt.

Vid sidan av telefoner har Tizen gjort ett något större intryck, åtminstone i Samsungs egna enheter. Företagets smarta klockor har använt systemet i flera år och det känns inte helt omöjligt att en Gear S3-klocka presenteras med det nya systemet. Då flertalet av Samsungs TV-apparater även kör Tizen kan det nya stödet för 4K-skärmar även hinta om att vi får se Tizen 3.0 i några nya TV-modeller.

När det kommer till telefoner är det främst Samsungs Z-serie det har handlat om. Hur det ser ut med nyheter på det området är fortfarande oklart. Men en prissänkning av den nuvarande aktuella modellen Z3 spekuleras vara ett förstadie till att en Z5-modell kommer att visas upp inom kort. Vad den har för specifikationer (Tizen-telefonerna har hittills varit ganska måttligt specificerade), när den släpps eller om vi får se den i den här delen av världen är däremot oklart i dagsläget.