Skärm-origami

Samsung smygvisar nästa generation vikbara skärmar

Framtiden kan bli både vikbar och rullbar när Samsung är kreativa.

Publicerad Uppdaterad

Samsung passade på tillfället på CES 2022 och visade upp några av sina framtida vikbara skärmar – Flex S och Flex G.

Flex S skärmen är konstruerad för att kunna vikas på två ställen – därav namnet eftersom den viks i en S-form. En av effekterna av en sådan vikning är att tillverkarna kan ge större flexibilitet över hur stor del av skärmen som ska användas beroende på hur, och om, skärmen viks upp.

Flex G kan också vikas på två platser, men till skillnad från med S-skärmen viks G-skärmen enbart inåt. Den formen av vikning ger fördelen av att skärmen hålls bättre skyddad då alla delarna av skärmen är vikta inåt.

Flex Note har inte något med någon ny Note-enhet att göra, utan är ett koncept för relativt små vikbara datorer som saknar traditionellt tangentbord utan använder en vikbar skärm i kombination med skärmtangentbord för att använda den som en dator. Tanken är att den även ska kunna användas maximalt vid mer kreativt användande genom att exempelvis visa kontroller för videoredigering i anslutning till det som ska redigeras, att använda en penna för att rita och redigera et cetera.

Skärmen Flex Slidable är däremot inte så mycket en vikbar skärm som det är en rullbar skärm. I hoprullat läge kan till exempel en mobiltelefon se ut som en ”normal” smartmobil, men skärmen kan sedan rullas ut som att dra ut en rullgardin tills enheten istället mer likna en surfplatta.

Det här handlar än så länga om prototyper och projektteknik som kanske i praktiken aldrig kommer att dyka upp i kommersiella enheter, men Samsung – som är en väldigt stor aktör på skärmmarknaden och säljer skärmar till många andra tillverkare – visar i alla fall exempel på vad framtiden kan komma att erbjuda.