Grundläggande förändring i fototeknik

Samsung vill förändra fototekniken med 200 megapixel

Ny teknik och 200 megapixel kan resultera i att primära kameran blir överflödig.

Att Samsung är en av de ledande företagen när det handlar om fototeknik förmobiltelefoner är ingen nyhet, inte heller att 200MP har blivit den senaste stora teknikuppdateringen inom mobilfoto.

Nu går dock Samsung ut med att man anser att telefoto med 200 megapixel kan komma att konkurrera ut det som hittills har varit den vidvinkelkamera som har varit den primära kameran. Istället säger Samsung att telefotoobjektivet kan komma att fungera för både just telefoto som är brukligt nuförtiden men också ersätta den primära vidvinkelkameran, och att det skulle medföra en rad fördelar.

Med en brännvidd på 85mm och ett synfält på 29 grader ska till exempel porträttbilder bli bättre eftersom man skipper den förvrängning som uppstår med den traditionella kameran. Förvrängningen uppstår på grund av kamerans korta fotograferingsavstånd för en närbild. Eftersom det mänskliga ansiktets 3D-form projiceras på 2D-bildsensorn är ansiktets mitt utsträckt jämfört med ansiktets periferi på grund av det relativa avståndet från kameran.

Telefotokameror kan dessutom, tack vare brännvidden, kunna ge en naturlig så kallad bokeh-effekt där förgrunden är skarp och bakgrunden är suddig och ur fokus.

Anledningen till att en 200 megapixel telefotosensor kan ersätta den traditionella primära sensorn är att mängden pixlar gör det möjligt att zooma genom att beskära bilden utan att förlora kvalitet. Enligt Samsung kommer framtida telefotoobjektiv utrustade med 200MP att kunna erbjuda förlustfri zoom med 3x, 6x och 12x i en och samma bildsensor.

Samsung avrundar med att konstatera att man redan nu har de tekniska möjligheterna att erbjuda den här typen av omvandling av kameraupplägget i form av sina Isocell HP2 och Isocell HP3 som redan befinner sig i produktion.