Annons

Android 10 och One UI 2

Samsungs Android 10 ute nu i svenska Galaxy S10 – ännu inte i Note 10

För bara några timmar sedan fick vi bekräftelse på att Android 10 från Samsung skulle komma till årsskiftet. Nu är uppdateringen redan ute.

Publicerad Uppdaterad

Vi har tidigare skrivit om en grov planering för uppdateringen som Samsung delat med sig av. Den visade att flaggskeppen S10 och Note 10 skulle få Android 10 i januari, en uppgift som Samsung Sverige meddelade istället skulle vara "till årsskiftet" när vi på Mobil frågade. Nu har bolaget istället släppt uppdateringen redan nu till S10 och förklaringen till det ändrade tidsschemat säger Samsung är att Norden och Europa prioriterades upp framför en annan stor region och det påskyndade processen dramatiskt. Vi på Mobil har laddat ner uppdateringen till såväl S10 Plus som S10e men har ännu inte fått någon uppdatering till Note 10. Samsung Galaxy Note 10 har däremot fått säkerhetsuppdateringen för december vilket tyder på att vi får vänta ytterligare på en Android 10-uppdatering till Note 10.

Det ger One UI 2 och Android 10

I One UI 2 har Samsung bland annat filat vidare på designen och gör aviseringar på skärmen mindre påträngande, det finns ett förbättrat mörkt läge och funktioner för digitalt välbefinnande är integrerade, vilket gör att man enklare ska kunna analysera sin användning, hantera skärmtid och fokusera på rätt saker. 

En av de tydligaste ändringarna är i kameraappen, som fått nya ikoner och tydligare text. Raden där man sveper mellan kameralägen har förenklats så att färre alternativ visas som standard och du hittar övriga lägen under "Mer". Du kan själv redigera vilka lägen som ska finnas där och vilka som ska synas direkt. På så sätt går det snabbare att växla kameraläge än tidigare.

En annan nyhet är papperskorgen. Här hamnar filer och kontakter som du raderat, där de ligger kvar i 15 dagar innan de raderas permanent. På så sätt kan du lätt återställa om du råkat radera av misstag.

Android 10 introducerar framförallt förbättrade integritets- och platstjänster, föreslår snabbsvar på meddelanden, låter dig navigera i gränssnittet med svepgester, förbättrar säkerhet och låter föräldrar hantera barnens mobilanvändande.