Hygglig försäljning av toppmodeller

Samsungs kvartalsrapport avslöjar trög Iphone X-försäljning

Samsung rapporterade ännu ett rekordkvartal, som avslöjar något om försäljningen av både Galaxy s9 och Iphone X.

Publicerad Uppdaterad

Samsung aviserade i förväg att man skulle slå försäljningsrekord för fjärde kvartalet i rad, och så blev det också. Nettovinsten uppgick till cirka 92 miljarder kronor, vilket var mer än dubbelt så mycket som vinsten förra året samma kvartal. Siffrorna är dock inte helt jämförbara, eftersom Samsung hann börja sälja Galaxy S9 under första kvartalet medan Galaxy S8 dröjde till andra kvartalet. Det innebär också att Samsungs andra kvartal kan komma att bli svagare än förra året. Verksamheten under första kvartalet 2018 omsatte cirka 480 miljarder kronor, vilket är drygt 100 miljarder mer än samma period förra året.

En viktig orsak till vinstökningen var ökad försäljning i kombination med prisökning av minneskretsar. Däremot varnade man för långsam försäljning av oled-skärmar. Det talar för att ryktena om svagare än väntad försäljning av Iphone X stämmer. Vidare väntar sig Samsung en återhämtning av oled-försäljningen till hösten, vilket får tolkas som att Apple ändå väntas fortsätta att använda Samsungs oled-skärmar i höstens modeller.

Vad gäller de egna toppmodellerna rapporterar man stark försäljning av årets S9 i kombination med oväntat stor efterfrågan på förra årets S8. Här uppger man inga exakta siffror, men analysfirman Canalys gör bedömningen att Samsung sålde 8 miljoner S9 och S9 Plus under den första månaden. Det är något mer än vad man sålde av S8, men en miljon mindre än vad S7 sålde första månaden. Canalys noterar att man sålt relativt fler S9 Plus jämfört med S8 plus, troligen på grund av att den utöver den större skärmen även har bättre kamera. Canalys är ändå imponerat av S9:ans försäljningsframgångar med tanke på att det är en rätt blygsam uppdatering av S8 och att det sker en allmän utveckling mot att man uppgraderar sin telefon mer sällan. 

En del analytiker, som Mehdi Hosseini, gör bedömningen att Samsung skruvat ner produktionen av Galaxy S9 från 40 miljoner till 32 - 34 miljoner exemplar. Galaxy S8 sålde i 48 miljoner exemplar under första året, medan S8 sålde i 41 miljoner exemplar.

Källa