Qualcomm Summit

Snapdragon 8 Gen 3 lanserad: Styr vad Android-flaggskeppen 2024 ska kunna – AI helt centralt

AI på din telefon som i varje sekund försöker förutsäga vad du vill göra. Det är vad Qualcomm säger att nya Snapdragon ska bidra med och det ska påverka i grunden hur du använder din telefon och många andra enheter. 

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm presenterar Snapdragon 8 Gen 3 som något av ett paradigmskifte. Med hjälp av AI lokalt på enheten och Ai i molnet ska telefonen kunna ge dig förslag och förstå vad du vill. Den ska kunna ta egna initiativ och i förlängningen göra dig och din telefon mindre beroende av enskilda appar, helt enkelt för att AI klarar uppgifterna på egen hand. 

Generativ AI på telefonen ska kunna svara på dina frågor i form av röstassistent, generera bilder utifrån dina instruktioner eller svara på frågor och dessa möjligheter skapas genom att Snapdragon 8 Gen 3 har en ovanligt kraftfull NPU, den processor som hanterar artificiell intelligens och är ständigt aktiv. En lång rad smarta funktioner kan köras lokalt på telefonen och du kan utöka bilder, förbättra upplösning, redigera video och ta bort oönskade objekt, hantera säkerhet i praktiken och AI-modeller som Stable Diffusion och Metas Llama 2 kan köras lokalt.

Snapdragon 8 Gen 3 är tillverkad i 4 nanometersprocess och har totalt åtta kärnor. Det handlar om en högpresterande Cortex-X4-kärna på upp till 3,3 Ghz, fem prestandakärnor på upp till 3,2 Ghz och två energisnåla kärnor på upp till 2,3 Ghz. Prestanda har ökats samtidigt som energieffektiviteten förbättrats. Kryo-processorn är 30 procent snabbare och 20 procent mer energieffektiv.

Generellt erbjuder chipsetet bättre batteritid och ger stöd för Wifi 7, Bluetooth 5,4, kameror upp till 200 megapixel, video i 8K med 30 bilder per sekund eller 4K med 120 bilder per sekund, 4K-skärm med upp till 144 hertz uppdateringsfrekvens. 

Xiaomi 14-serien tros bli de första telefonerna med Snapdragon 8 Gen 3, men Qualcomm. nämner en rad olika tillverkare, specifikt Asus, Honor, iQOO, Meizu, Nio, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, RedMagic, Sony, Vivo, Xiaomi och ZTE. De säger också att de första telefonerna ska lanseras under de kommande veckorna. Samsung nämns inte bland de tillverkare som ska lansera telefoner men har senare antytt att S24 Ultra får chippet.