LG, Samsung och Oneplus är arga

Snapdragon 810 orsakar kaos i mobilvärlden

Qualcomm har det inte lätt just nu. Produktionsproblem med deras nya toppmodell Snapdragon 810 ställer till en hel del problem i branschen.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare under januari började det viskas om att Qualcomm hade problem med Snapdragon 810, som kommer att sitta i LG G Flex 2 och, åtminstone enligt ryktena, i Oneplus Two och Samsung Galaxy S6. Främst ska det handla om problem med överhettning som är orsaken till strulet.

Under de gångna dagarna har ovan nämnda trio företag dykt upp i nyhetssnurran kring Qualcomms systemchip och det handlar om allt från specialbud till förseningar och rena stämningar. Vad Xiaomi, som ska använda chippet i sin Mi Note Pro, säger återstår att se.

Samsung har redan ryktats ställa om från att använda Snapdragon 810 i vissa modeller av Galaxy S6 till att enbart köra på sitt eget Exynos-chip. Enligt Wall Street Journal jobbar nu Qualcomm hårt på en uppdaterad version av chippet för att hinna med de toppmodeller som släpps snart. Främst är det just Samsung det handlar om, då det är en mycket stor kund för Qualcomm.

LG har istället redan utannonserat sin G Flex 2 med systemchipet, tänkt att släppas i mars. LG har tidigare hävdat att deras mobil inte drabbats av överhettningsproblem, men om Qualcomm nu tänker ändra hur chippet är uppbyggt kan det lätt innebära förseningar för den koreanska tillverkaren. Det gör nu att LG hotar att stämma Qualcomm för detta. LG är förvisso en lite mindre kund till Qualcomm än Samsung, men på inget sätt en liten spelare.

För när det gäller småskaliga spelare, i det här fallet Oneplus som är på väg ut med sin Oneplus Two, ser det mindre ljust ut. Nu verkar det som att underdog-tillverkarens andra telefon kommer att se dagens ljus under tredje kvartalet istället för andra kvartalet som det tidigare var tänkt.

Ovanstående källor bygger på rapporter och icke namngivna insiders, så eventuellt är det inte lika illa som det faktiskt låter. Men oavsett om situationen är mer under kontroll än vad det verkar som är det redan nu en fullständig PR-katastrof för Qualcomm och ett gyllene läge för såväl Mediatek som Samsung att ta marknadsandelar med sina egna chip. Även mindre, ur ett västvärldsperspektiv sett, spelare kan vinna rätt mycket på den här typen av blunder. Det kan även göra att LG, som ryktats ha ett eget systemchip på gång länge, skyndar på sin utveckling för att hoppa över Snapdragon i uppföljaren till G3.