https://www.mobil.se/nyheter/snapdragon-sp-ade-exynos-i-galaxy-9-duell
565071
Qualcomm vs Samsung

Snapdragon spöade Exynos i Galaxy 9-duell

Vilken version av Galaxy S9 är egentligen snabbast? Den nodamerikanska varianten med Snapdragon-chipp eller den version av telefonen som säljs i resten av världen, som har Samsungs egen Exynos 9810-processor under skalet? Den saken bestämde sig Youtube-kanalen Phonebuff för att ta reda på.

Phonebuff har gjort sig kända för sina jämförande hands on-tester av prestanda i smartphone-enheter, där man under ”två varv” låter telefonerna starta respektive starta om appar, exportera renderad film och lite annat smått och gott. Den telefon som är färdig först vinner duellen. Nu har man valt att ställa två Galaxy S9-enheter mot varandra, den ena med Snapdragon 845-chippet som används på den nordamerikanska marknaden och den ena med Exynos 9810-processorn som används i resten av världen. 

Snapdragon segrare

Precis som tidigare gånger man genomfört liknande tester med äldre Galaxy-enheter så var det även den här gången väldigt tajt. Men det är för en gångs skull Qualcomm som nu drar längsta strået med sitt Snapdragon 845-chipp. Vi har ju annars vant oss vid att Samsungs Exynos-chipset är lite vassare, i synnerhet efter 2015 års duell mellan Snapdragon 810 och Exynos 7420.

Det är redan på det första varvet som Qualcomm-chippet drar ifrån rejält och skaffar sig en ledning på hela 11 sekunder. Exynos-chippet klarar därefter aldrig att hinna i kapp 845:an.Det här stämmer också med Mobils egna upplevelse och jämförelser, av Snapdragon 845 mot Exynos 9810, som dock inte gjorts med två S9:or.

Mycket talar dock för att Samsung givet sina möjligheter att optimera prestandan i Exynos-chippet över tid kommer att vinna på sikt. Hela testet kan du se här.