Trendspaning: Del 7/10

Stora Trendspecialen: 5G

Nästa generations mobilinfrastruktur, 5G, ska ge tillbaka den ledning som Europa anses ha tappat med 4G. Är det sannolikt?

Publicerad Uppdaterad

Hur kan vi förbättra LTE, alltså 4G, är ett viktigt tema även i år. Så kallad carrier aggregation, som handlar om att sätta ihop multipla spektrumband och använda dem tillsammans för att öka hastigheten, ingår i denna kategori. Det gör även användningen av small cells, mindre enheter som kompletterar makroceller i mobilnäten, och wifi.

Mjukvarudefinierat nätverkande (Software-defined networking, SDN) och nätverksfunktionsvirtualisering (network function virtualization, NFV), som handlar om att nätverkskontrollen separeras från hårdvaran och istället sitter i mjukvaran, pratas det också mycket om, inte minst för att det potentiellt kan hjälpa operatörer att mer dynamiskt styra sina nät och minska sina kostnader. 

Trots att dessa tekniker redan idag går att använda så är det en än så länge mycket abstrakt infrastruktursfråga som lyckas få störst uppmärksamhet, nämligen 5G. Vid ett pressmöte på Mobile World Congress presenterade Neelie Kroes, EU-kommissionären med ansvar för Europas digitala agenda, 5G Infrastructure Public-Private-Partnership (5GPPP), ett forsknings- och innovationsprogram som först lanserades i december 2013 och som syftar till att ge Europa tillbaka ledningen inom mobil teknik och på kuppen skapa många nya jobbtillfällen. Närvarande var även representanter från NSN, Ericsson, Orange och Alcatel-Lucent. 

Det är tydligt att mycket pengar kommer att investeras i 5G – 700 miljoner euro från europeiska unionen och 3 miljarder euro från privatsektorn till att börja med. Lika tydligt är det att ingen exakt vet ännu vad 5G blir för något samt att inget konkret förmodligen händer före 2020. 

– Jag måste vara ärlig: Jag vet inte alls vad 5G är för något … Med det vi vet är åt vilket håll utvecklingen av 5G kommer att gå. Det kommer att komplettera snarare än ersätta 4G-infrastrukturen, sade Marie-Noëlle Jego-Lavessière, ansvarig för innovation marketing på Orange.

Något som alla paneldeltagarna poängterade är att den nya infrastrukturen bör vara mer anpassad till nya typer av applikationer, inte minst inom sakernas internet.

– Tekniken för 5G kommer att stå på ett antal pelare men vi vet inte riktigt vilka det är. Här är dock tre möjliga: frekvenser, innovation, och den här gången ska vi tänka bortom terminaler/enheter; vi måste involvera industrier som inte varit med i tidigare arbeten, exempelvis bilindustrin, sade Ulf Ewaldsson, CTO på Ericsson.

Sedan Barcelonamässan har Storbritanniens premiärminister David Cameron och Tysklands kansler Angela Merkel offentliggjort att båda länderna ska samarbeta kring 5G-forskning. 

Tre snabba

1 – 5G är än så länge mer av ett forskningsbegrepp.
2 – 5G ska vara användarcentrerat och anpassat till sakernas internet.
3 – 5G ska effektivisera spektrumanvändning.

Tre snabba

1 – 5G är än så länge mer av ett forskningsbegrepp.
2 – 5G ska vara användarcentrerat och anpassat till sakernas internet.
3 – 5G ska effektivisera spektrumanvändning.