Alla tio trenderna

Stora Trendspecialen: Alla 10 trenderna samlade

Under veckan som gått har vi gått igenom de tio trender vi tror kommer vara ledande i år och nu har vi samlat alla på ett ställe.

Publicerad Uppdaterad

Mobils stora trendspaning tog sitt avstamp i det som hittills har hunnit hända under året, men främst i vad som sades, inte sades och vad som visades upp under mobilbranschens stora händelse Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari. Här har vi samlat alla tio trender vi såg under mässan.

Trendspaning: Del 1 - Allt och alla ska kopplas upp
Mobile World Congress sätter den mobila agendan för hela året. Vi djupdyker i de viktigaste trenderna och blickar framåt. Idag: Sakernas internet.

Trendspaning: Del 2 - Tillväxt utanför västvärlden
Vi fortsätter vår djupdykning i de trender som finns högt upp på mobilvärldens agenda. Idag: tillväxt bortom västvärlden.

Trendspaning: Del 3 - Från fickan till kroppen
Kroppsburen teknik i form av glasögon, uppkopplade armband och klockor börjar synas överallt. Men det är en bit kvar innan vi kan prata om massmarknad.

Trendspaning: Del 4 - Fler budgettelefoner
Några flaggskepp blev det redan i år och det lär komma fler. Men det är lurar i budget- och mellanprisklassen som alla satsar på.

Trendspaning: Del 5 - Webbjätten kör över operatörerna
I och med leveransen av tjänster över mobila datanätverk är det idag webbaktörer och inte operatörer som driver fram tjänsteinnovation.

Trendspaning: Del 6 - Inte okej att avlyssna folk
Gratis webbtjänster smakar fortfarande godare än vad säkerheten för ens privata information oroar. Men det håller på att förändras, om än sakta.

Trendspaning: Del 7 - 5G
Nästa generations mobilinfrastruktur, 5G, ska ge tillbaka den ledning som Europa anses ha tappat med 4G. Är det sannolikt?

Trendspaning: Del 8 - Nya operativsystem, upp till bevis
Förra året visades fyra nya operativsystem upp på Mobile World Congress. Det går framåt för dem men något massmarknadsgenomslag är det inte tal om. Än så länge.

Trendspaning: Del 9 - Mer konsolidering
Konsolidering syns främst på mobiltillverkar- och OTT-sidan. Samtidigt fortsätter operatörer att kräva lättare konkurrensregler.

Trendspaning: Del 10 - Mobila Betalningar
Det blev på Mobile World Congress i år allt tydligare att de som idag dominerar betalningsinfrastrukturen står sig bäst för att vinna slaget om den mobila plånboken. I västvärlden åtminstone.