Trendspaning: Del 4/10

Stora Trendspecialen: fler budgettelefoner

Några flaggskepp blev det redan i år och det lär komma fler. Men det är lurar i budget- och mellanprisklassen som alla satsar på.

Publicerad Uppdaterad

För att övertyga de allt färre kunder i västvärlden som inte redan har en smart telefon att skaffa sig en sådan ska mer erbjudas till en mindre peng – mer prestanda, 4G, en bättre skärm. Motorolas lansering av Moto G i höstas är ett bra exempel på den trenden. Och Sonys framgång i Sverige med sin Z1 Compact är bevis nog på att det kan löna sig. 

På mindre mogna marknader, där 200 dollar för en smart telefon för de flesta är en omöjlighet, handlar det om att erbjuda ingångstelefoner under den magiska gränsen 100 dollar. Om marginalerna på mindre mogna marknader är sämre så är antalet potentiella köpare desto större. För första gången såldes det 2013 fler smarta telefoner än traditionella telefoner, tack vare tillväxt i Latinamerika, Mellanöstern, Afrika, Asien och Östeuropa. Och konkurrensen på dessa marknader är redan stenhård. 

Bland tillverkarna som hade nyheter i budget- och mellanprisklassen var LG med bland annat LG F70 och F90 samt LG G2 Mini (släppt några dagar förre mässan), HTC med Desire 816 och även Blackberry med Z3, som först ska släppas i Sydostasien. Huawei visade också nya flaggskeppet Ascend G6, en telefon med gedigen byggkvalitet utrustad med 4G, som även den landar i mellanprisklassen.

Symbian, som tidigare varit den dominerande plattformen i tillväxtländer, har under senare åren alltmer utmanats av Android, som fungerar i smarta telefoner istället för traditionella telefoner. Kinesiska tillverkaren Ktouch lanserade exempelvis en 33-dollars Androidtelefon. På just smarta telefoner i tillväxtländer satsar även Mozillas Firefox OS starkt, inte minst i Latinamerika. Under 2013 lanserades telefoner med Firefox OS på 15 marknader och planen är att lägga till ytterligare 12 marknader under 2014. I Barcelona presenterade bland annat Alcatel Onetouch och ZTE nya Firefox-telefoner. Mozilla visade även upp en 25-dollars prototyp som utvecklats i samarbete med kinesiska chipptillverkaren Spreadtrum.

Nokia X-lurar på allas läppar
Det är högst osäkert om Microsoft fortsätter med den Android-satsning som Nokia avslöjade i Barcelona. Inte så konstigt då det ger upphov till många frågor kring Windows Phones framtid som plattform för billigare telefoner. Det var dock hårdvarunyheten som fick störst uppmärksamhet och första gången på länge som Nokias produktlansering applåderades av de många journalister på plats vid presskonferensen. Telefonerna heter Nokia X, X+ och XL och kostar 89 euro respektive 99 euro och 109 euro. Nokia lanserade även Nokia 220 som kostar 29 euro.

Flaggskepp bjöd på lite innovation
Ja, det lanserades några dyra flaggskepp i Barcelona. Mest omtalad blev Samsung Galaxy S5 och Sony Xperia Z2. Lurarna har fina specifikationer som gör dem bättre än respektive föregångare men de bjuder på få riktiga innovationer. Det var istället Yotaphone, och till viss del Jolla och Blackphone, som stod för nyskapandet i år. Yotaphone visade sin andra telefon med dubbelskärm, varav den ena är en blek skärm som lovar att spara på batteritiden. Jolla visade för sin del den så kallade andra halvan, ett utbytbart skal som anpassar telefonens gränssnitt, en teknisk innovation lika mycket som en kommersiell innovation då tjänsterna som anpassas erbjuds av samarbetspartners, exempelvis Angry Birds skapare Rovio. Sist men inte minst visades Blackphone upp, en telefon som garanteras vara avlyssningssäker.

Tre snabba

1 – Räkna med billigare smarta telefoner med bättre specifikationer.
2 – Traditionella mobiltelefoner bort från tillväxtmarknader.
3 – Osäkert men spännande med Nokia X-serien.

Tre snabba

1 – Räkna med billigare smarta telefoner med bättre specifikationer.
2 – Traditionella mobiltelefoner bort från tillväxtmarknader.
3 – Osäkert men spännande med Nokia X-serien.

Sålda mobiltelefoner 2013

Smarta telefoner
968 miljoner

Traditionella telefoner (feature phones)
838 miljoner

Källa (siffror): Gartner