Få boken uppläst med AI

Storytel lanserar konstgjorda bokuppläsare

Nu kan lyssnare välj mellan en mänsklig uppläsare eller en som skapats med AI.

Enligt ljudbokstjänsten Storytel har inte mindre än 89 procent slutat lyssna på en ljudbok för att de inte gillade rösten som läste upp den. Nu introducerar man en ny funktion som kallas Voice Switcher som ett komplement till originaluppläsaren, där man med hjälp av AI har skapat virtuella berättarröster som läser upp boken. 

Till en början omfattar Voice Switcher-funktionen 25 av Storytels svenska titlar och det finns tre stycken virtuella röster att välja mellan. Planen är att expandera till totalt fem stycken virtuella röster - två kvinnliga och tre manliga, där en beskrivs som en AI-skapad version av Stefan Sauk. 

Storytel själva beskriver de två kvinnliga rösterna som mogen respektive ung och energisk, medan de två manliga mjuk och mörk respektive medelålders röst, plus virtuella Stefan Sauk. 

I ett pressmeddelande säger Storytels produktchef Johan Ståhle att vid tester som man har gjort på Stockholms gator kunde 9 av 10 lyssnare inte avgöra om det handlade om en mänsklig eller en AI-skapad berättare. Ståhle konstaterar att “det kommer naturligtvis alltid att vara tydligt för kunderna om de lyssnar på en AI-röst eller en mänsklig berättare, men testet är en fin bekräftelse på att vi har utvecklat syntetiska röster av högsta kvalitet.”