Facebook toppar

Studie: Fem appar dominerar mobiltrafiken

Bild: Highways Agency

Sociala nätverk och video dominerar mobildatatrafiken, enligt Ericssons senaste rapport.

Publicerad Uppdaterad

USA, Sydkorea och Spanien må ligga långt ifrån varandra geografiskt, men de har en del saker gemensamt och den ena heter Facebook. I dessa tre länder toppar nämligen det sociala nätverkets mobilapp listan av mest datakrävande appar. I alla tre länder domineras även listan starkt av fem appar, vilka tillsammans utgör två tredjedelar av den totala mobildatatrafiken. Detta framgår av Ericssons senaste studie, Ericsson Mobility Report. Två andra appar som återfinns på topp-fem i alla tre länder är Instagram – ytterligare ett socialt nätverk, även det ägt av Facebook – samt Google-ägda Youtube. Vad gäller just videotrafik spår Ericsson att det kommer att genereras 17 gånger mer videotrafik under de närmsta sex åren jämfört med under senaste sex åren.

Högsta datakonsumtion i Europa
Det har talats om mobil dataexplosion i åratal och Ericssons senaste siffror tyder på att vi kommer att fortsätta prata om det även framöver. Från 70 exabyte data mellan 2009-2014 spås mängden konsumerad mobildata öka till 860 exabyte mellan 2015 och 2020. Smartphone-trafiken kommer då att stå för cirka 67 procent och videotrafiken för 33 procent.

Den geografiska spridningen visar vidare att smartphone-användare i Västeuropa är världens största konsumenter av mobildata med 1,3 GB per månad idag och 6,5 GB år 2020. 

Studien finns att läsa i sin helhet här