Smartarmband för bättre hälsa

Studie visar: Smartklocka kan upptäcka Covid-19 före symptomen

Smartarmband verkar kunna upptäcka covid-19 redan innan symptomen dyker upp.

Publicerad Uppdaterad

En studie som genomförts av Fitbit tyder på att smartarmband kan hjälpa till att upptäcka covid-19 tidigt.

Det var i maj som Fitbit meddelade att de skulle börja arbeta med att ta fram en algoritm för att försöka upptäcka covid-19 redan innan en person började utveckla symptom. Under två månader har fler än 100 000 Fitbit-användare i Kanada och USA deltagit vilket även inkluderar fler än 1000 personer som insjuknat.

Nu tycker mycket på att mätningar som görs med smartarmband kan upptäcka sjukdomen i ett väldigt tidigt skede, antingen när symptom bryter ut och i flera fall även tidigare än så. Med en säkerhet på 70 procent upptäcktes Covid-19 en dag innan symptomen dök upp hos hälften av dem som drabbades av sjukdomen. Mätningar som har använts i undersökningen inkluderar bland annat andningsfrekvens, puls och HRV (Heart rate variability) för att se hur de hänger ihop med insjuknandet.

Resultaten undersöks för tillfället av andra forskare, och man hoppas att detta kommer att leda till att personer som använder smartarmband och smittas av Covid-19 både ska kunna söka vård snabbare men också minska smittspridningen, eftersom sjukdomen kan smitta även innan det dyker upp symptom.

Källa