Knasbilligt

Surfplatta med Windows under tusenlappen

Microsofts slopade licensavgifter för små enheter börjar märkas i Sverige. Nu släpps två plattor för nästan inga pengar alls.

Publicerad Uppdaterad

Exertis Captech är inte riktigt ett företag vi kan säga att vi hört talas om tidigare. Men nu har de, i samarbete med Microsoft, Intel och Media Markt släppt två surfplattor under varumärket Lamina.

Det rör sig om en platta på sju tum och en på åtta och förutom skärmstorleken (båda har upplösningen 1280x800 pixel) och batteritiden (4-6 respektive 6-8 timmar) är plattorna identiska. En fyrkärnig Intel Bay Trail-T Z3735G är själva modermodemet i hårddisken (eller plattans processor om vi nu prompt ska använda korrekta termer... men hur ofta finns chansen att dra den där gamla referensen?) och arbetsminnet ligger på en gigabyte. På både fram- och baksida sitter kameror på två megapixel vardera och utöver det är plattorna utrustade med en micro HDMI-kontakt och en USB-port.

Utöver Windows 8.1 finns det faktiskt även lite extra godis under huven, i form av Office 365 och Onedrive-lagring i ett år från köp. Prislappen är som sagt det kanske mest extrema, sjutummaren går för 999 kronor och åttatummaren för 1290 kronor.

– Tidigare i år blev Windows-licensen kostnadsfri för hårdvarupartners som vill tillverka mindre Windows-enheter. Något som gjort det möjligt för oss att tillverka Lamina. Nu har vi två bra produkter som kan konkurrera med en riktigt attraktiv prissättning, säger Daniel Johnsson vd på Exertis Captech

Vi på Mobil kommer inom kort att titta lite närmare på plattorna och även om vi inte förväntar oss något ens i närheten av topprestanda med prislappen i åtanke är det riktigt intressant att surfplattor med riktiga Windows är nere och härjar i den kategori som annars varit exklusivt för riktigt billiga Androidplattor. Kanske får vi till och med revidera våra julklappstips för billiga surfplattor?

Mer info finns hos Microsoft.