Annons

Mobilredaktionen svarar på läsarnas aktuella frågor

Svar om Ikeas smarta hem, Huawei-läget, strömförbrukning och mycket mer

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Om satellituppkoppling, Ikeas smarta hem, tillverkaren Nothing, köpa mobil från utlandet, Huawei-läget och mycket mer. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Nothings priser

Fråga: Hörlurarna från Nothing har blivit mycket dyrare. Varför hände det och är de fortfarande prisvärda?

Erik Mörner svarar: Ja, priset på Nothing Ear 1 har plötsligt nästan dubblats. 81 procent dyrare blev de faktiskt. Förklaringen från Nothings sida när vi frågade om detta var att bolaget som helhet dragit på sig ökade kostnader, inte direkt kopplade till just dessa lurar. Resultatet är i alla fall att lurarna blir betydligt dyrare trots att det är exakt samma produkt som tidigare. Svaret på din fråga är nej, de är inte alls lika prisvärda längre, men låter fortfarande bra. Konkurrensen i det nya prissegmentet Nothing nu hamnat i är hårdare.

Nothings priser

Fråga: Hörlurarna från Nothing har blivit mycket dyrare. Varför hände det och är de fortfarande prisvärda?

Erik Mörner svarar: Ja, priset på Nothing Ear 1 har plötsligt nästan dubblats. 81 procent dyrare blev de faktiskt. Förklaringen från Nothings sida när vi frågade om detta var att bolaget som helhet dragit på sig ökade kostnader, inte direkt kopplade till just dessa lurar. Resultatet är i alla fall att lurarna blir betydligt dyrare trots att det är exakt samma produkt som tidigare. Svaret på din fråga är nej, de är inte alls lika prisvärda längre, men låter fortfarande bra. Konkurrensen i det nya prissegmentet Nothing nu hamnat i är hårdare.

Strömförbrukning i mobilen

Fråga: Jag och min fru har nyare Samsungmobiler och har länge undrat vad som drar så mycket ström i dem. Cirka 35 procent under natten när vi inte använder mobilerna. Batterimätningen i mobilen visar ingen app som drar onormalt mycket ström. Så plötsligt häromdagen gick det bara 5 procent under natten och det har hållit i sig! Vad kan det bero på?

Elias Nordling svarar: Batterifunktionen i Android är tyvärr rätt dålig på att peka ut appar som slukar ström. En app kan till exempel se till att systemet aldrig går ner i viloläge, men då ser det ut som om det är systemet som drar ström, inte appen, och det blir man ju inte klokare av.

Jag kan tänka mig två förklaringar till att strömförbrukningen varit så hög och plötsligt en dag blir mycket bättre. Den ena är att ni har dålig täckning där ni bor, det kan få mobilens batteri att tömmas fort, och att man slagit på en ny eller uppgraderat en befintlig basstation. Det andra är att någon tjänst som ni bägge har i mobilen har haft någon bugg som nu åtgärdats. 35 procents batteriåtgång under en natt när man inte använder mobilen är i alla fall inte normalt och inget man ska nöja sig med.

Satellithjälp

Fråga: Hur får jag igång satellitnödhjälpen i Iphone och finns det fler telefoner som har sån här nödhjälp eller något liknande?

Erik Mörner svarar: Det får du inte, för Apples satellitfunktion som innebär att du kan skicka nödmeddelanden när du inte har mobiltäckning är bara aktiverad i USA och Kanada. När den kommer till Sverige är ännu inte bekräftat. Däremot finns funktionen för att känna av en bilolycka och larma här och den funktionen finns sedan tidigare i Google Pixel. I övrigt har ju flera tillverkare till exempel varning om du lyssnar på musik på hög volym så det kan vara skadligt.

Begagnad Ipad

Fråga: Jag funderar på att köpa en begagnad Apple iPad 9.7 (5:e gen). Är detta ett bra köp prestandamässigt jämfört med Androidsurfplattor som finns i prisklass 2-4000 kr?

Elias Nordling svarar: Ja jag skulle säga att den är snäppet vassare än de billigare surfplattorna med Android. Både för att chipsetet har bra prestanda jämfört med billigare Androidplattor och för att Ipad OS flyter på bättre i förhållande till prestandan.

Ikeas nya hubb

Fråga: Jag har köpt Ikea Trådfri gateway sedan tidigare, är det värt att byta till den nya hubben?

Erik Mörner svarar: Den nya hubben är betydligt enklare att komma igång med men har du idag den gamla och fått igång den så tillför det inte särskilt mycket att byta ut den till den nya. Hasta inte köpet, utan vänta tills du behöver byta. Den nya är ju även mer framtidssäker eftersom den ska ha stöd för standarden Matter och därmed kunna koppla upp fler olika prylar. Största skillnaden jag märkte när jag testade var att den nya var betydligt enklare att komma igång med, men som sagt, har du redan kommit igång med den gamla och allt funkar är ju den huvudvärken över. 

Fairphone och eventuella konkurrenter

Fråga: Jag funderar på att köpa en Fairphone, men skulle vilja höra med er om det finns något annat märke som har samma tänk som Fairphone?

Elias Nordling svarar: Det finns ett tyskt företag som heter Shift med samma ambitioner, men de har inte fått ut sig någon ny produkt på många år.

Köpa Huawei

Fråga: Kan man köpa Huaweis telefoner och hur är det att använda dom i Sverige idag, något man behöver tänka på innan man eventuellt slår till?

Erik Mörner svarar: Nej i stort sett inte. Det kan handla om enstaka exemplar, men vill du ha en av de senaste går det att importera, främst från länder i Östeuropa då. Telefonerna köpta här eller importerade från Östeuropa funkar och har svenska som språk med. Köper du från utlandet behöver du ju dock vara extra noggrann och alltid kolla saker som just om telefonen du köper faktiskt fungerar i Sverige, att den har svenska som språk och vad som gäller för skatter, frakt, eventuella tullavgifter, garantiärenden och så vidare.

Hur är appläget

Fråga: Hur ser det ut i Huaweis appbutik nu för tiden? Har den hunnit bli en verklig konkurrent/alternativ till Google Play eller? Eller kommer den fortfarande göra mig besviken?

Erik Mörner svarar: Ja det är påtagligt och det har inte hänt särskilt mycket i deras appbutik senaste året. Tittar jag till exempel på topplistan över mest populära apparna så är skillnaden total. Huawei Appgallery har en del kända appar, som Snapchat, Tiktok, BankID, Swish, Tinder, Telegram, Bolt, Lidl, men streamingtjänster som dominerar i Google Play saknas helt liksom så klart Googles egna appar och många andra nyttiga vardagsappar. Du kan använda alternativa appbutiker, men där kan du hamna i trubbel ändå om appen i fråga kräver Googles ramverk Google Mobile Services. 

Fäste för rem

Fråga: Har modellerna från CAT ett uttag för att kunna fästa en halsrem? Det går inte att se på bild och finns heller inte att läsa i produktbeskrivningarna.

Elias Nordling svarar: Cat S53 har en ögla för rem. Deras övriga mobiler, som är minst 2,5 år gamla, har inte det.

Kamp med molnlagring och storleksbantat i Iphone

Fråga: Jag har Icloud men får bara 2,2 TB och går inte att öka tyvärr. 

Jag behöver fortsätta säkherhetskopiera själva mobilen med appar till icloud men måste överväga att säkerhetskopiera bilderna till annan molnlagring men hur ska jag flytta eller kopiera alla bilder från 3 mars 2018 och framåt som ligger på icloud till den nya molnlagringen??  Jag måste ju utgå från icloud för få bilder ligger i själva mobilen pga lagringsoptimering.

Kan jag fortsätta använda appen Bilder i framtiden och hur ställer man in så att bilder ska synkas med annan molntjänst istället?

Erik Mörner svarar: När det gäller optimerad bildstorlek i Iphone och olika molnlagringstjänster så ska Google Foto och Dropbox båda ladda ner den högupplösta kopian från iCloud när de säkerhetskopierar, men det gör inte till exempel Microsoft Onedrive.

https://support.google.com/photos/thread/21430137/icloud-photo-library-o...

https://support.microsoft.com/en-us/office/automatically-save-photos-and...

Du kan inte ställa in så att appen Bilder i Iphone synkar med något annat än iCloud, men använder du en annan molntjänst, som Google Foto, Dropbox eller Onedrive har du funktioner så att du kan rensa de bilder som är backupade i den molntjänsten från den lokala lagringen på telefonen.

Du kan alltså först säkerhetskopiera till Google Foto eller Dropbox eller Onedrive och sedan ta bort de då redan molnlagrade bilderna bilder från telefonens Bilder-app utan att det påverkar molnlagringen i Onedrive/Google Foto/Dropbox.

Sportlurar för löpturen

Fråga: Jag funderar på Beats, Jabra eller Bose. Viktigt att de sitter som en smäck och huvudsakligen att ljudet är bra. Använder nu temporärt mina Bose Soundsport (sladd) och ljudet gillar jag men de är rätt stora. Funderar också på Shokz för cykling/löpning.

Erik Mörner svarar: Anker Soundcore Sport X10 sitter superstadigt, har helt okej musikljud, inte imponerande för samtal. Sen har vi ju till exempel https://www.mobil.se/tester/produkttester/test-sennheiser-sport-true-wir... men som jag är inne lite på i det testet ska man nog inte stirra sig blind på just ”Sport”-headset, många headset klarar bra at både användas til vardags och när du tränar. Så länge de sitter stadigt då och klarar fukt och har bra ljud.

Det finns många att välja bland: https://www.mobil.se/test-basta-true-wireless-horlurar

Mobil plus

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Avsluta när du vill

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Eller vill du bara låsa upp och läsa den här artikeln?