Snabba puckar

Tele2 och Telenor tar sina 5G-frekvenser i drift – bara två dagar efter auktionen

Bara två dagar efter att frekvensutrymmena auktionerats ut har operatörerna Telenor och Tele2 tagit sina nya frekvenser i drift i mer än 30 orter. Vi förklarar hur det är möjligt.

Publicerad Uppdaterad

När 5G-auktionen avslutades hade Tele2:s och Telenors gemensamma nätverksbolag Net4mobility tilldelats 100 MHz frekvensutrymme på radiobandet  3620-3720 MHz. I vanliga fall brukar en sådan auktion följas av ett par års tystnad medan operatörerna bygger och provar ut sitt nya nät, men denna gång tog det endast två dagar innan Telenor och Tele2 meddelade att deras nya frekvensband nu var i drift på mer än 30 orter i Sverige.

– Jag har hela tiden sagt att vi ska erbjuda våra kunder hastigheter på 1 Gbit/s och det kan vi nu göra på 37 orter i Sverige, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.

Detta beror inte på att deras nätföretag skippat de där åren av utprovning och utbyggnad, utan på att företaget faktiskt redan hade ett frekvensutrymme på 80 MHz kring 3700 MHz. Dessa frekvenser auktionerades ut av Post och telestyrelsen 2007-2009 som kommunala licenser, att användas för trådlöst fast bredband. Det blev det inget av, men Net4mobility har kunnat köpa på sig dessa lokala licenser för att på så sätt sätta ihop ett komplett 5G-band.

Anledningen till att nätbolaget inte bara kunnat nöja sig med detta band är att licenserna löper ut redan år 2023. Vad som händer sedan är osäkert, vilket innebär att Net4Mobility inte kan räkna med att få behålla dem.
Med den nya licensen är dock det problemet ur världen, samtidigt som man kunnat ägna de senaste åren till att bygga och testa ett 5G nät skarpt med riktiga frekvenser. Att sedan växla över frekvenserna är troligen en fråga om en enkel mjukvaruuppdatering, vilket bevisas av att man kunnat göra det på två dagar.

Med det nät som slogs på i våras har Tele2 utlovat hastigheter på i vissa fall över 1 Gbit/s men ofta runt 500 Mbit/s. Med det nya lite större frekvensutrymmet lovar de och Telenor hastigheter på över 1 Gbit/s på fler orter. Efter uppgraderingen med de extra 20 Mhz meddelar Tele2 nu att de lyckats komma upp i 1,8 Gbit/s i centrala Stockholm. Net4Mobility har satt som mål att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha 5G-täckning där de bor inom tre år.

På Telia säger pressansvariga Roija Rafii att även de uppgraderar sitt befintliga 5G-nät i 20 av Sveriges största med hjälp av det nyinköpta spektrumet, men uppger inget datum. Telias uppgradering görs succesivt med början i Stockholm.