Myndighet förtydligar

Tele2 vägrar följa PTS rekommendation

Tele2 fortsätter pausa datalagringen.

Publicerad Uppdaterad

I april ogiltigförklarade EU-domstolen datalagringsdirektivet, vilket fick en rad operatörer att sluta lagra trafikdata. I fredags presenterade regeringen den utredning som förklarar att Sveriges striktare regler om lagring och utelämnande av uppgifter inte strider mot EU- eller Europarätten. Tele2 gick ut samma dag med ett pressmeddelande om att man inte tänker återuppta datalagring utan ett klargörande från Post- och telestyrelsen, PTS.

– Utredningen har gjort en annan rättslig bedömning än det svenska operatörskollektivet, vilket förvånar oss. Det är dock komplexa juridiska frågor varför PTS nu måste klargöra om datalagring skall ske, sa då Stefan Backman, chefsjurist Tele2 Sverige, och förklarade att Tele2 begärt ett formellt föreläggande från myndigheten.

I dag måndag mottog samtliga Sveriges operatörer ett brev från PTS, i vilket de uppmuntrades att följa utredningen och återuppta datalagringen.

[Uppdaterad 140616 – 19:09]

– Vi är förvånade att PTS som ansvarig myndighet inte gjort någon egen analys utan helt förlitat sig på en ensam utredare, säger Stefan Backman, chefsjurist Tele2 Sverige, till Mobil Business. 

Brevet ändrar alltså inte operatörens inställning i frågan. 

Om PTS förelägger alla operatörer att följa svensk lag - kommer ni att begära rättslig prövning då?
– Vi hoppas att PTS gör en egen analys och kommer fram till en annan bedömning än utredaren. Om inte, då ligger det i farans riktning att vi kräver att en egen domstol gör en egen utredning, säger Stefan Backman.