Telefoni utan lull-lull

Publicerad Senast uppdaterad

Vodafone Simply ska enligt Vodafone vara de mest lättanvända mobiltelefonerna på marknaden. Du ska kunna använda telefonen till röstsamtal och sms, det finns ingen kamera, ingen mp3-spelare och inga spel.

Telefonen finns i två olika utföranden. VS1 som är bulligare i ljus, grå färg och sedan VS2 i stramare, fyrkantigare form och färgen svart. Telefonerna är av märket Sagem och de är något större till storleken än exempelvis en vanlig Sony Ericsson T630. Det gör att de ligger bra i handen när du slår nummer eller skriver sms, utan att ta upp onödigt stor plats i väskan. Det finns också uttag för en snodd att fästa i telefonen.

Till bägge telefonerna följer ett handsfree-headset, en enkel bordsladdare och en datakabel. Den sistnämnda finns för Windows och används tillsammans med ett program för att ta säkerhetskopia på dina kontakter.

Med i kartongen finns en ypperligt kort och enkel handbok som med illustrationer, text och bilder berättar hur du sätter på, ringer och sms:ar med telefonen. Där finns även beskrivet hur du använder backup-programmet.

Fler tillverkare borde lära sig av det här sättet att göra manualer. Det är otroligt tydligt och lättfattligt - mycket bra Vodafone!

När du sätter på telefonen får du också instruktioner. Högst upp på telefonen sitter tre knappar för snabb navigation till kontaktlistan, samtals- och meddelandeloggen och "hem", det vill säga ut ur menysystemet. När du slår på telefonen tydliggörs ikonerna genom små animationer.

Sagem har arbetat med analoga kontroller för de mest använda funktionerna. Till exempel sköts knapplåset med en knapp på sidan av telefonen. Där finns också knappar för att styra ifall telefonen ska ringa, hur hög ringsignalen ska vara eller ifall telefonen ska vibrera. På vänstersidan av luren sitter en volymknapp för högtalartelefonen och lurvolymen.

När knapplåset är på blir skärmen på telefonen inverterad, alltså svart. Dessutom syns en låssymbol i ena hörnet. Det är svårt att missförstå, men trycker du ändå på någon tangent förklaras att du låser upp telefonen med låsknappen. Just idén med ett fysiskt reglage för knapplås är inte dum, och de användare jag talat med uppskattar särskilt enkelheten i reglagen på telefonen. Enkelheten går igen då du fått ett sms eller har missat ett samtal. Då blinkar logg-tangenten för att påvisa aktivitet, och ett tryck på knappen visar vad som skett. Inte så dumt. Det enda som inte är optimalt är att du måste byta grepp om telefonen för att trycka in någon av snabbvalsknapparna, men det går att ha överseende med.

Knappsatsen är plastig men trots det är känslan distinkt. Ett knappljud (som går att stänga av) ger dig feedback om att du tryckt på någon tangent.

Ljudet i telefonen är bra, och det går att få rejäl volym, både i hörluren, headsetet och i högtalartelefonen.

Skärmen är stor och i färg, och du får tydlig information om batterinivå, täckning och ringsignalsnivå. Förutom det så ser du ditt eget telefonnummer, så du slipper stå och fundera ifall någon skulle fråga dig om det.

Att det inte finns någon kamera eller annat lull-lull på telefonen är positivt för batteritiden. Vodafone anger 300 timmars passningstid och fyra timmars samtal. Våra tester visar att de inte har helt fel. Det finns heller ingen wap- eller webbläsare som du kan konsumera batteri med.

Användarvänligheten är, som namnet antyder, allt för den här modellen. Jag tycker Vodafone gjort rätt. Det finns en inbyggd tipsbank på telefonen ifall du behöver veta något om funktionerna och inte har handboken med dig - smidigt och mycket hjälpsamt. Även detta kunde fler tillverkare ta efter.

Menyerna är också tydliga och enkla, men några är dåligt översatta med särskrivningar. Trist.

Responsen när du skriver sms eller trycker ett telefonnummer är ganska seg. Du hinner trycka några siffror innan rätt meny dyker upp. Dock ligger dina tryckningar kvar i telefonens minne, så det blir rätt i slutändan. Telefonerna har T9-inmatning som enkelt också kan kopplas ur.

Menyerna innehåller rörlig grafik som rör sig in och ut på skärmen, och det går i ett rätt sävligt tempo. Sävligheten ger dock ett hyfsat lugnt intryck av telefonerna, och jag antar att det finns en poäng med det.

Den tillhörande bordsladdaren känns stabil, fast du använder den befintliga ladd-sladden vilket känns lite billigt. Dock funkar lösningen oklanderligt.

Simply-telefonerna känns välbyggda och plasten solid. När du öppnar telefonen ser du att det finns gott om luft runt elektroniken. Det borgar för att lurarna antagligen håller för en och annan smäll.

Vodafone och Sagem har gjort ett bra jobb i att skapa enkla telefoner med hyfsat bra batteriprestanda och bra ljud. Vi kommer förhoppningsvis att få se fler telefoner på samma tema i framtiden. Alla vill inte ha mp3-spelare, kamera och kalender i mobilen, utan bara ett enkelt kommunikationsverktyg. Dessutom vill allt fler äldre kunna kommunicera med sin omvärld via lättfattliga mobiltelefoner. Sagem Vs1 och Vs2 är precis det.

Vodafone Simply

Sagem VS1 och VS2

Typ: Trippelband

Vikt: VS1: 124 gram VS2: 121 gram

Mått: VS1: 25x124x53. VS2: 20x119x48

Taltid: 4 tim

Standbytid: 300 tim

Wap: Nej.

Bluetooth: Nej

IR: Nej

Internet och datafunktioner: GPRS

Anslutning till pc/mac: Datakabel

Röststyrning: Nej

Ringsignaler: polyfona

Telefonbok: namn, 6 telefonnummer per kontakt

SAR: 1.0 W/kg

Skärm: 65 000 färger, 128 x 160 pixels

Spel: Nej

Kamera: Nej

Övriga funktioner: 4 megabyte delat minne, MMS, väckarklocka, påminnelse

Tillbehör: headset, bordsladdare, datakabel

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens hemsida: www.sagem.com, www.vodafone.se

Pris: 1795 kronor utan abonnemang

Innan du köper

Du kan hitta billigare telefoner med fler funktioner, men Vodafone brukar ge bort Simply-telefoner när du tecknar abonnemang. Både Nokia och Sony Ericsson har billiga modeller med något fler funktioner, wap och spel.

Alternativen

Vill du ha en telefon som är mindre till storleken och vikbar kan du kika på Samsung SGH-X480. Mycket basic utan kamera, men av god kvalitet och något billigare ändå. Inte lika lättanvänd, dock. Nokia har enkla telefonen 1101, Sony Ericsson T290i.

Plus

+ Lättanvänd

+ Bra ljud

+ Bra batteritid

Minus

- Ingen kamera

- Ingen kalender

- Inga spel

Betyg 66%

-Telefoni&data 8

-Multimedia 2

-System och program 8

-Användarvänlighet 9

-Prestanda och minne 6

Märkning: Bra köp