-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
-
PLUS
Krönika: Apple Watch i Android väcker drömmen
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 1
-
PLUS
Krönika: Alla kan inte köpa begagnat
-
PLUS
7 viktigaste nyheterna som kommer till Iphone, Ipad och Apple Watch
-
PLUS
Sju mobiltips för semestern – mer uppkopplad, billigare, smartare
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkarna låter andra göra jobbet
-
PLUS
Krönika: Hoppet lever – IOS och Android kan visa innovationskraft
-
PLUS
Mobil svarar: Airtag-alternativ, mobil för hörapparat, Sony Xperia och bäst från Google
2,2 Gbit/sekund med Iphone 12
Telia hävdar nytt hastighetsrekord i sitt svenska 5G-nät
Telia berättar idag att de mätt upp rekordhastigheten 2,2 Gbit/sekund i sitt 5G-nät i centrala Stockholm.
Testet genomfördes med en Iphone 12 och det är tack vare frekvensutrymme i 3,5 GHz-bandet som Telia köpte i 5G-auktionen tidigare i år som man nu kunnat skruva upp hastigheten. Även övriga operatörer har så klart allt bättre möjligheter att erbjuda högre hastigheter nu när frekvenserna som fördelades tas i drift.
Senast vi hörde om ett svenskt hastighetsrekord i 5G var det Tele2 som berättade att de vid Hötorget, även det i Stockholm alltså, hade uppmätt 1,5 Gbit/sekund i sitt publika nät. Det var ett år sedan och då var 5G-näten i Sverige fortfarande nystartade och hade framförallt inte tillgång till de frekvensband man nu genom auktionen kan använda.
Tele2:s såväl som Telias mätning nu har gjorts med vanliga mobiltelefoner i det publika nätet, i Tele2:s fall en Android-telefon, i Telias fall en Iphone 12. Det här innebär alltså att de hastigheter som mäts upp är hastigheter kunder generellt faktiskt ska kunna komma upp i så länge de befinner sig på en plats med rätt förutsättningar.

Sedan 5G för första gången togs i drift i Sverige så har operatörerna utökat täckningen utanför de större städerna samtidigt som den totala svenska 5G-täckningen fortfarande är mycket blygsam och du måste zooma in ganska långt på täckningskartorna för att ens upptäcka de små och få till antalet 5G-fläckarna.
Med de hastigheter och den korta svarstid som 5G-nätet kan erbjuda där det är utbyggt har Telia förhoppningar om att kunna locka fler att erbjuda tjänster som bygger på de möjligheterna.
- Vi hoppas också det här kan inspirera företag att börja utveckla helt nya digitala tjänster som nyttjar de unika tekniska egenskaper som 5G kan erbjuda, som hög bandbredd och korta svarstider. Vi har redan sett prov på hur 5G kan bidra till säkrare arbete i gruvor, mer tillgänglig vård och smartare kollektivtrafik. Men vi har bara börjat skrapa på ytan, särskilt vad gäller konsumenttjänster som kommer att underlätta och förbättra vårt liv, i allt från underhållning till uppkopplade hem, säger Telias nätchef Staffan Åkesson.