https://www.mobil.se/nyheter/telia-siktar-p-att-ha-voice-over-lte-n-sta-r
558825
Nyheter
Röst i 4G-nätet

Telia siktar på att ha Voice over LTE nästa år

Telia har gått från att vara ljumma till entusiastiska över röstsamtal på 4g-näten.

4g-nätet är i dag ett rent datanät. Om du ska ringa ett samtal kopplas du först över till 3g- eller gsm-nätet. Det finns dock en standard för rösttrafik över 4g-nätet, voice over LTE eller VoLTE. Den använder sig av datapaket snarare än att du kopplar ihop två telefoner i en krets, och har därför mer gemensamt med tjänster för internettelefoni som till exempel Skype än med traditionell telefoni.

De svenska operatörerna har visat varierande grad av entusiasm för VoLTE, traditionellt har det varit Tele2 som varit de största entusiasterna, men nu har även Telia hoppat på tåget på allvar.

- Vi räknar med att kunna lansera Voice over LTE någon gång nästa år, säger Martin Pehrsson, chef för nätutbyggnad på Telia.

En av poängerna med VoLTE jämfört med till exempel Skype är att det sker i bakgrunden, du ringer ett vanligt samtal och om stödet finns för VoLTE hela vägen kopplas det upp som ett sånt samtal automatiskt.

Martin Pehrsson nämner ett antal fördelar med VoLTE jämfört med vanlig telefoni. En är ljudkvalitén. Operatörerna har fullt upp med att implementera HD-voice på 3g-näten i dag. VoLTE har samma frekvensomfång som HD-voice men dubbla bitraten, 24 kbit/s jämfört med 12 kbit/s för HD-voice.

Uppkopplingen av ett samtal går också betydligt snabbare. Cirka 2 sekunder, mot 4-5 sekunder vid ett normalt mobilsamtal. Det är också det vi reagerar mest på när vi får prova på Telias VoLTE-demo, även om röstkvaliten förstås låter bättre än över det vanliga mobilnätet också.

En tredje fördel är att du kan gå ut på internet samtidigt som du pratar i telefon. Det kan du inte om du har gsm-uppkoppling, och med 3G får du förstås lägre datahastigheter om du gör det.

För Telia i sin tur är fördelen förstås att man får över röstsamtalen på ett nät som utnyttjar radiofrekvensena mer effektivt. Just nu håller Telia på att bygga ut 3G-nätet genom att återanvända en del av sitt utrymme för GSM i 900 MHz-bandet. Ju mer trafik som kan flyttas över till 4g, desto mer frekvensutrymme kan också frigöras för 4g.

Sedan måste förstås mobilerna ha stöd för voice over LTE. Telia testkör med Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z3 och Lumia 925, med specialskriven programvara från tillverkarna för ändamålet. Detta visar dels att hårdvarustödet för VoLTE redan i dag finns på ett brett utbud av plattformar, dels att tillverkarna av någon anledning inte valt att implementera programvarustöd som standard. Enligt Martin Pehrsson har tillverkarna utlovat modeller med fullt stöd under året. Vad gäller HD-voice över 3g-näten har alla operatörerna implementerat denna teknik i dag, men den funkar ännu inte mellan operatörerna. Finns det en risk att det händer även för VoLTE?

- Det gör det säkert. Vi måste ha en dialog mellan operatörerna för hur vi ska koppla ihop oss, säger Martin Pehrsson.