Betala samma som hemma i EU

Telia slår på fri roaming i Europa

[UPPDATERAD 18.50] Telia går händelserna i förväg och avskaffar roamingkostnaderna i Europa redan nu.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte av generositet från operatörerna utom genom EU-regleringar som roamingavgifterna för att surfa och ringa i EU stadigt har tickat neråt de senaste åren. I år är det beslutat att roamingkostnaderna ska vara helt borttagna för konsumenterna och EU lägger sista handen vid hur regleringen, som är tänkt att träda i kraft i sommar, ska se ut i praktiken.

Att Telia från den 11 april avskaffar roamingkostnaderna inom EU ger dem alltså bara ett par månaders försprång innan alla blir tvugna att göra likadant, men det är ändå intressant att se vad det innebär i praktiken. Ute i Europa kommer du att surfa för samma datapott som du har i ditt abonnemang, dock maximalt upp till 20 GB. Om potten skulle ta slut köper du påfyllnad till samma pris som du i dag betalar i Sverige.

Intressant är också att Telias kontroversiella erbjudande om fri datatrafik på utvalda sociala medier nu gäller också när du befinner dig i EU, något som knappast lär göra det mindre kontroversiellt.

Telia passar samtidigt på att stuva om bland sina abonnemang. Exakta detaljer är inte klara, men man höjer datapotten i samtliga abonnemang samtidigt som man också höjer priserna.

UPPDATERING: Telenor införde fri roaming med vissa begränsningar med abonnemanget Frihet redan förra året, men har även de skickat ut ett kort meddelande om att de ändrar på villkoren för sitt abonnemang Frihet. Samtalskostnaderna när du ringer mellan EU/EES-länder tas bort, och även hastighetsbegränsningen vid surf har tagits bort. Deras nya villkor börjar dock gälla först den 10 maj.

Källa