Exynos vs Snapdragon

Test visar sämre videokvalitet i europeiska Samsung Galaxy S21 Ultra

Kameran på Samsungs nuvarande toppmodell Galaxy S21 Ultra.

Samsungs uppdelning av chip för olika marknader hamnar åter i rampljuset efter att en youtuber har släppt en video som visar på skillnaderna i bildkvalitet mellan en Exynosbestyckad Samsung Galaxy S21 Ultra och en med Snapdragonchip.

Publicerad Uppdaterad

Att Samsung har använt sig av olika chip för sina flaggskeppsmodeller på olika marknader är ingen nyhet. Det har varit så en längre tid och i omgångar brukar användare bli upprörda när det visar sig att det ena chipet presterar sämre än det andra på olika sätt. Inför lanseringen av Samsungs Galaxy S21-familjen så pratades det om att Exynoschipet nu skulle vara ikapp och förbi Snapdragonchipet och att det med andra ord var dags för resten av världen att få en lite vassare telefon jämfört med den amerikanska marknaden. 

Men en undersökning av två telefoner, en såld i Europa och en i USA, som gjorts av youtubern Golden Reviewer visar att videokvaliteten på Exynostelefonen var märkbart sämre. Det som kan ses i videon är när en person går runt med två mobiler som sägs vara från den amerikanska respektive europeiska marknaden och filmar skärmarna medan har går runt i dåligt upplysta miljöer för att se hur skärma återspeglar det kamerorna ser. 

Skillnaden ligger i att i Snapdragonmobilen så påförs inte någon form av brusreducering på bilden utan detaljer finns kvar och i de mörkare partierna även bruset. I Exynosptelefonens bild så är det uppenbart att en kraftig brusredcuering förts bilden och den ser mestadels ut som en smet utan detaljer. Kraftig brusreducering är vanligt på mobiltelefoner då deras sensorer är förhållandevis värdelösa i dåligt ljus jämfört med större kamerasensorer, men man kan ju tycka att Samsung borde se till att en produkt som säljs under samma namn, om än på två olika marknader presterade mer likvärdigt. 

Frågan är huruvida det kommer någon förändring till nästa generation, enligt ryktena så ska Samsung fortsätta med den uppdelade leveransen av chip till olika marknader. Men om det kommer att märkas i telefoneras prestanda får vi se nästa år. 

Källa