-
PLUS
Krönika: In i framtiden med en uråldrig mobil
-
PLUS
Samsung Galaxy S7 vs S25 – Så mycket har hänt på nio år
-
PLUS
Duell i tunnaste vikbara: Samsung Galaxy Z Fold 7 mot Honor Magic V3
-
PLUS
Krönika: Världens tunnaste mobiltelefon
-
PLUS
24 timmar med nya Samsung Galaxy
-
PLUS
Samsungs lansering av Galaxy Z Flip 7, Z Fold 7 och Galaxy Watch 8 på djupet
-
PLUS
Krönika: När en mobiltelefon förtjänar en allvarlig varning
-
PLUS
Mobil svarar: Uppdateringskrav, Doro-kritik, bättre ljud, Huawei-alternativ och mer
-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
Testrapport: Google-mobilen HTC Magic

HTC ska börja sälja Android-mobilen Magic nästa månad. Bakom systemet ligger Google, men till skillnad från den första Google-mobilen (G1) är Magic riktigt smidig i formatet. Här är några av våra första intryck.
Pekskärmar är ju en het trend. Men ibland kan det känns som om vissa knappar på pekskärmsmobiler plockats bort i onödan. Även om det ser snyggt ut när allt styrs via pekskärmen kan enstaka navigationsknappar vara till stor nytta.
Något som gör Magic så bra är att just att många funktioner kan styras utan pekskärmen, med hjälp av menyknapparna och - framför allt - den lilla styrkulan. Om man är ute och går och ska läsa sms eller plocka upp en webbsida använder man bara kulan för att rulla sig fram till och klicka på rätt ikoner och menyval på skärmen.
Var man än är i telefonens menyer eller program kan man alltid klicka på meny-knappen, så poppar det upp en liten meny med aktuella val till funktioner. Vill man tillbaka till telefonens startskärm klickar man på knappen med det lilla huset.
Från startskärmen kan man dra upp en liten flik med fingret, för att få upp den kompletta huvudmenyn, med alla funktioner och program. Om man har missade samtal, eller nya meddelanden på exempelvis Facebook eller Twitter ser man en liten symbol i skärmens överkant, och drar man ner överkanten med fingret som en "rullgardin" över skärmen kan man då se alla notifieringar och klicka sig vidare till just det programmet.
Allt det här fungerar verkligen smidigt och intuitivt. Vad som är än bättre: Det går snabbt. Till skillnad från exempelvis smarta mobiler med Windows upplever jag aldrig att det går segt att använda Magic, trots att jag har en mängd program och funktioner igång samtidigt.

Det finns många fiffiga fördelar med Googles mobilsystem Android, men ett som man tydligt märker av är att det finns en stor utvecklar-community som skapar mängder med smarta program och roliga spel, nedladdningsbara från programkatalogen "Market", som ligger på telefonens startskärm.
Några exempel på applikationer:

Program_android_xhtml.jpg
Skype, AccuWeather, FBook, Papijump, IM, Labyrinth
När det gäller övriga mediafunktioner måste HTC få ett plus för kameran i den här telefonen. HTC Magic är nämligen en riktigt tunn pekskärms-mobil och därmed förväntade vi oss att kameran skulle vara ungefär lika usel som Iphones kamera. Inte minst eftersom föregångaren till Magic (HTC G1) hade en riktigt tråkig kamera.
Men Magic har faktiskt en kamera som är betydligt bättre än väntat. Framför allt har den en bra autofokus-mekanism, som lyckas väldigt bra med att skapa skärpa i bilderna. Färgåtergivning och ljus i bilderna blir dessutom riktigt bra. Dock saknas fotolampa/blixt, så när det är mörkt blir bilderna inte bra.

Magic4_s1.jpg
Musikspelaren i Magic (om man bortser från musikradion Last FM, som också är ett slags musikspelare förstås) är enkel men välfungerande, och efter att jag använt den tillsammans med gratisprogrammet Salling Media Sync i datorn känns den riktigt välfungerande.
Ett extra stort test av HTC Magic, med en guide till Android, kommer i nästa nummer av Mobil, som kommer ut i början av april.
Om du är PLUS-medlem kan du även läsa testet här.
Typ: Turbo-3g och trippelbands gsm
Vikt: 119 gram
Mått: 113 x 55 x 13,65 mm
Taltid: 6 tim 40 min
Standbytid: 660 timmar
Skärm: 3,2-tums tft-skärm med 320x480 pixlar och 262000 färger
Kamera: 3,2 megapixel-kamera med autofokus, videoinspelning med 320 x 240 pixlar