Ett snabbt sätt att skydda sin enhet

Touch ID kan avaktiveras snabbt i IOS 11

Touch ID kan nu snabbt stängas av i IOS 11.

Betaversionen av kommande IOS 11 bjuder nu på en helt ny möjlighet, nämligen att temporärt och smidigt avaktivera funktionen Touch ID. Vad som föranlett att Apple implementerat funktionen är oklart, men den senaste tidens debatt kring huruvida myndigheter ska ha rätt att snoka i allmänhetens telefoner kan förstås ha bidragit.

Publicerad Uppdaterad

Den nya funktion som avaktiverar Touch ID – det vill säga möjligheten till autentisering och inloggning med fingeravtryck – har gjorts mycket snabb och enkel att komma ihåg. Det är bara att trycka på enhetens on/off-knapp snabbt fem gånger på raken. I det läget avaktiveras Touch ID och en nödsamtalsruta dyker upp i displayen. Om man så önskar kan man då snabbt ringa larmnumret, alternativt välja att logga in med sin lösenkod för att återaktivera Touch ID. Tidigare fanns inte möjligheten att stänga av Touch ID annat än genom att gå via inställningarna i telefonen, något som självfallet är mycket mer omständligt. 

Oklar anledning

Skälet till att man implementerat den nya funktionen är oklart. Men sannolikt har det någon slags koppling till den senaste tidens debatter om myndigheternas rättigheter att snoka i allmänhetens smartphones. Man kan också se det hela som ett mycket snabbt sätt att skydda informationen på sin telefon från förövare, som annars kan tvinga en till att låsa upp enheten med fingeravtrycket. Det är även oklart om funktionen letar sig ut i den skarpa versionen av IOS 11. Men i den senaste uppdateringen av den publika betan finns den hur som helst på plats. 

Källa