Något snabbare än 4G

Tre aktiverar sitt 5G-nät: "Sveriges mest utbyggda"

Tre ska snart aktivera sitt 5G-nät för telefoner och man gör det då i ett större antal städer.

Publicerad Uppdaterad

Det är  inte bara Stockholm som har tillgång till Tres nya 5G-nät. Tre lanserade 5G med en router för hemmabruk i slutet av förra året, men då enbart i området runt det egna huvudkontoret i området kring Globen, Årsta och Enskede i södra Stockholm. Nu har man byggt ut med uppåt 400 master totalt och Malmö, Helsingborg, Lund, Västerås, Uppsala och större delar av Stockholm ska inom kort ha täckning även för den med en 5G-telefon som stöds.

Den 17 juni tryckte man igång den första delen av nätet i Malmö och Lund medan Helsingborg, Västerås, Uppsla och Stockholm fick vänta till den 22 juni på att nätet skulle aktiveras där. I Malmö är det hela innerstaden innanför Inre Ringvägen samt i Hyllie, Vintrie, Limhamn och Bunkeflostrand som får täckning medan det i Stockholm är Kungsholmen, Bromma, Kista, Bagarmossen, Liljeholmen, Hägersten, Alvik och delar av Solna som gäller. I de övriga städerna som får täckning är det innerstaden i respektive stad som får täckning. Efter sommaren ska Tres 5G vara utbyggt till "stora delar av Stockholms innerstad" och sedan i slutet av förra året är Tre igång med 5G i Enskede och Årsta i södra Stockholm.

Fåtal telefoner

För att kunna använda 5G hos Tre behöver man en av telefonerna Huawei P40, P40 Pro, P40 Lite 5G eller Xiaomi Mi 10. Något speciellt 5G-abonnemang krävs inte, utan ett vanligt 3 Surfa-abonnemang räcker för att 5G ska inkluderas utan kostnad. 

Inga fantasihastigheter

Tre använder sig av befintliga frekvenser och man ska i dagsläget inte förvänta sig några stora skillnader i hastighet mellan 5G och det befintliga 4G-nätet när man använder Tres 5G-nät. Det säger operatören själv. Tres 5G har likvärdiga eller något snabbare hastigheter än 4G och har lägre svarstider. Det här har att göra med de frekvenser som Tre nu använder för 5G.

– Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

De verkliga hastighetsökningarna får man vänta på tills årsskiftet 2020-2021 då PTS efter budgivning ska fördela fler och större 5G-frekvensband till de operatörer som deltar. 

– All 5G som finns tillgänglig idag, inklusive vår, når inte de hastigheter som 5G kommer ha när de nya 5G-frekvenserna är utbyggda. Men eftersom det inte finns så många tjänster idag som kräver 5G klarar man sig i de flesta fall lika bra med 4G och det uppgraderade 5G-nätet, det märks ingen större skillnad. Mobilnäten, mobilerna men framför allt tjänster kommer att utvecklas under hösten, säger Haval van Drumpt.

Av de 5G-nät som finns tillgängliga i Sverige idag är det Tele2:s som har bäst potential att erbjuda snabba hastigheter redan idag, medan Tre alltså fokuserar mer på täckningsområdet, givet de förutsättningar och frekvenser de har tillgång till nu.