Utökar sin satsning "i början av juni"

Tre bekräftar 5G med telefoner från Huawei, Sony och Xiaomi

Tre bygger ut sitt 5G-nät och bekräftar nu att nya städer såväl som flera telefonmodeller är aktuella.

Publicerad Uppdaterad

Tre lanserade sitt 5G-nät i begränsad skala redan i december förra året med en 5G-router, men nu meddelar operatören att nätet byggs ut ytterligare och öppnas upp även för telefoner. Det handlar om telefoner från tre olika tillverkare och täckning i Skåne, Uppsala, Västerås och fler delar av Stockholm.

De telefonmodeller som är aktuella är Huawei P40 och P40 Pro, Xiaomi Mi 10  och Sony Xperia 1 Mark 2. Den senare telefonen, Sony Xperia 1 Mark 2, blir tillgänglig något senare i juni. På Tre säger kommunikationschefen Mårten Lundberg till Mobil att man dessutom för diskussioner med alla tillverkare som har 5G-telefoner och att man kommer att fylla på med fler telefoner under hösten. Mårten Lundberg säger att man för diskussioner angående Xiaomi Mi 10 Pro, men att man ännu inte kan bekräfta att det kommer fungera med den telefonen.

– När nätet är igång kommer Tre-kunder med en av de telefoner som stöds att se en 5G-symbol uppe i hörnet på sin display och kunna surfa över 5G-nätet, berättar han. 

I början av juni kommer Tre att lansera sitt 5G-nät i centrala delarna av Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås och Uppsala, samt i de västra delarna av Stockholm. Man uppger inget exakt datum. Tre lanserade sitt 5G-nät redan i slutet av förra året men då bara för en 5G-router och den nya lanseringen även med telefoner innebär steg två i utbyggnaden. Tre säger själva att det 5G-när man har i Årsta och Enskede i södra Stockholm givit bolaget viktiga lärdomar nu när 5G byggs ut ytterligare och fler kunder släpps in.

Använder befintliga frekvenser

– Det är fantastiskt roligt att kunna ta det här steget. Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i våra större städer, och vi har inte lägre ambitioner med 5G. Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Nästa steg tas i samband med att fler och större frekvensband görs tillgängliga vilket kommer leda till stora kliv i upplevelse för slutkunden, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre i ett uttalande.