https://www.mobil.se/nyheter/tre-installerar-o-nskad-appbutik
562898
Nyheter
3 Appcloud tar plats

Tre installerar oönskad appbutik

I uppdaterade Samsung S7 har Tre lagt in en egen, påtvingade reklamtjänst för appar.

Tre var snabba med att uppdatera operatörslåsta varianter av Samsung Galaxy S7 till Android 7.0. Igår släpptes uppdateringen till de S7 som operatören sålt själva medan kunder hos andra operatörer och de med olåsta telefoner får vänta ytterligare en tid.

I Tres anpassade version av mjukvaran i Samsung Galaxy S7 finns dock en för många säkert oönskad funktion.

Förikryssat i Three Appcloud
En stund efter att uppdateringen genomförts dyker en skärmbild från något som kallas Three Appcloud upp. Här uppmanas vi att kryssa i de appar vi vill installera och redan från start är flera shoppingappar ikryssade. Den som inte är vaksam och kryssar ur de förikryssade rutorna får alltså oönskade appar installerade på sin enhet. Appar som är förikryssade inkluderar bland annat Yahoo Mail, Shpock streetloppis och Aliexpress. Utbudet i övrigt är uppdelat i flera skärmbilder i följd och visar populära appar, nyttoappar och underhållningsappar.

Vad är tanken med att inkludera Three Appcloud i mobiler ni säljer?
– Det är en rekomendationstjänst för appar som är förinstallerad på vissa nysålda mobiler från februari, säger Kamran Alemdar som är PR- och informationschef på Tre.

Vilka mobiler gäller det här, är det fler än Samsung Galaxy S7?
– Ja, Samsung Galaxy S7, S6 och J3 har den här tjänsten liksom Sony Xperia E5.

En del av appförslagen är förikryssade. Är det här appförslag som ni får betalt för att ge användarna?
– Majoriteten av apparna får vi inte betalt för, utan de är rekommendationer som väljs utifrån vad som är populärt eller nytt för tillfället. För cirka en tredjedel av apparna får vi annonsprovision ifall de installeras.

Finns det något sätt att som användare avinstallera eller slippa detta?
– Efter att man har fått ta del av tipsen vid en första uppstart av en ny telefon eller efter en fabriksåterställning, får man inga fler rekommendationer från tjänsten.

Rekommendationstjänsten använder Tre förinstallerad även i andra länder där man har verksamhet.

Bilder