På efterkälken

Trots storsatsning: Apple långt efter när det gäller 5G-modem

Trots stora satsningar uppges Apples egna 5G-modem ligga flera år efter vad som redan finns på marknaden.

Publicerad Uppdaterad

Det är publikationen Wall Street Journal som avslöjar vad man kallar ett spektakulärt misslyckande, nämligen Apples satsning på att utveckla egna 5G-modem. Tanken har varit att genom att utveckla egna kretsar kunna bli mer oberoende av externa leverantörer på samma sätt som man har gjort med sina egna processorer. Enligt Wall Street Journal ska dock utvecklingen, trots ”tusentals ingenjörer” och investerar på flera miljarder dollar, ha dragits med orealistiska mål, dålig förståelse för utmaningarna och helt oanvändbara prototyper.

Avsikten var att lansera det första egna 5G-modemet med kodnamnet Sinope i de enheter som har presenterats nu under hösten 2023. Så blev det nu inte. Enligt tidigare ingenjörer och chefer på företaget som WSJ har talat med, och som uppges vara bekanta med projektet, ska utvecklingen bromsades av tekniska utmaningar och dålig kommunikation så till den grad att prototyper som testades i slutet av 2022 tekniskt och prestandamässigt ska ha legat tre år efter Qualcomms kretsar.

Därför tvingades man fortsätta att förlita sig på Qualcomms modem, och Apples egenutvecklade sägs kunna bli aktuella tidigast någon gång 2025.