Turerna kring Tetra fortsätter

Publicerad Uppdaterad

Alldeles nyligen beslutades det att Nokia skulle få stå för utbyggnaden av det nya digitala radiokommunikationsnätet för poliser, brandkår, ambulans och så vidare - eller Tetra-nätet som det också kallas.

Två konsortier, med bland andra Motorola respektive Ericsson, har nu överklagat beslutet till länsrätten. Detta eftersom man anser att man inte behandlats på samma premisser som Nokia.

- Personligen delar jag inte den uppfattningen, jag har varit delaktig i hela beslutsprocessen och har god inblick i hur upphandlingen gått till. Men det var väntat att det skulle bli en överklagan, det brukar det bli när det är offentliga upphandlingar. En tre och en halv miljard-affär är naturligtvis väldigt betydelsefull för företagen, säger Stefan Kvarnerås, tillförordnad chef för Rakel-enheten på Krisberedskapsmyndigheten. (Rakel är beteckningen på projektet ska få utbyggnaden av Tetra-nätet i rullning).

Han kan inte säga hur lång tid länsrätten behöver för att ge en dom, eftersom man inte haft något liknande fall tidigare.

- Om länsrätten går på samma linje som det tidigare beslutet tror jag att det rör sig om några veckor extra innan vi kan börja bygga ut etapp ett, det vill säga i Skåne, Blekinge och Kalmar. Om länsrätten dömer till Nokias nackdel eller om ärendet överklagas i ännu en instans riskerar projektet att dra ut på tiden. Och det vore illa för användarna.

Tetra-nätet ska vara klart 2009 och kommer ge blåljusmyndigheter helt andra möjligheter att kommunicera än man har idag, då Tetra erbjuder ett mycket större utnyttjande av frekvenser. Tetra erbjuder fyra gånger så mycket trafik per kanal, jämfört med dagens analoga system.