130 företag har ansökt om dispens för handel

Uppgifter: Mate 30 kan bli utan Googletjänster

Den amerikanska svartlistningen av Huawei kan få stora konsekvenser när det gäller den kommande flaggskeppstelefonen Mate 30. Det hävdar en talesperson för Google.

Publicerad Uppdaterad

Inte mindre än 130 amerikanska företag har nu ansökt om dispens för att få göra affärer med kinesiska Huawei, trots att bolaget är svartlistat av den amerikanska regeringen. Men det är fortfarande oklart hur långt processen med eventuella godkännanden kommit, liksom vad ett godkännande egentligen ger de aktuella företagen för möjligheter. Nu hävdar dessutom en talesperson för Google att den respit på 90 dagar som Huawei fått med svartlistningen inte omfattar nya produkter, och således kan den kommande flaggskeppstelefonen Mate 30 komma att levereras utan Googletjänster installerade. Telefonen förväntas offentliggöras någon gång under hösten (rykten gör gällande att det är den 18 september som presentationen kommer att ske), men om den kommer att levereras med ett fullfjädrat Android eller någon annan lösning är således oklart. Mate 30-telefonerna kan förstås komma med open source-versionen av Android installerad. Utan en licens från Google, som ju kan komma i det fall handelskonflikten hinner lösas innan telefonen ska lanseras, kan Huawei inte använda vanliga Android utan är hänvisade till open source-versionen där flera väsentliga delar av Android saknas, inte minst Playbutiken samt alla Googles tjänster och appar. Det är nyhetsbyrån Reuters som talat med Googles talesperson, men något officiellt uttalande om saken har Google däremot inte kommit med ännu. 

Vill inte kommentera

Gällande de dispensansökningar som nu ligger för godkännande så vill det amerikanska handelsdepartementet inte kommentera dem närmare. Det enda vi vet så här långt är att ingen av ansökningarna beviljats ännu. Från Huaweis sida har man tidigare uppgivit att man kommer att använda Android på sina telefoner så länge man tillåts. Huaweis talesperson Joe Kelly säger till Reuters att man i annat fall kommer att gå vidare med att utveckla sitt egna operativsystem och ekosystem. Med tanke på att lanseringen av den nya telefonmodellen sannolikt är tämligen nära förestående, så lär det inte dröja innan vi får ett första konkret exempel på vad svartlistningen av Huawei verkligen innebär. Att en Mate 30 utan ordinarie Android åtminstone initialt vore ett rejält avbräck för Huawei kan vi hur som helst konstatera. 

Källa