Det hettar till även i USA

USA stämmer Apple

Apples högkvarter

Apple anklagas för att ha monopoliserat smartphonemarknaden.

Det är inte bara EU som ställer Apple mot väggen, nu stämmer även amerikanska justitiedepartementet och 15 amerikanska delstater företaget. Apple anklagas för att ha monopoliserat smartphonemarknaden och använt sin ställning på marknaden för att tjäna mer pengar från bland andra konsumenter, artister, företag och handlare. 

I ett uttalande säger justitieminister Merrick Garland att "Konsumenter ska inte behöva betala högre priser för att företag bryter mot antitrustlagarna. Om Apple får stå oemotsagt kommer företaget bara att fortsätta stärka sitt monopol på smartphones." 

Justitiedepartementet vill få bort det man anser är den monopolistiska affärsmodellen genom att tvinga Apple att erbjuda användarna fler valmöjligheter när det gäller hur appar kan utnyttja den hårdvara som Apple designar. 

I ett uttalande som publicerats av publikationen Reuters säger Apple att "Den här stämningen hotar vilka vi är och de principer som gör att Apples produkter utmärker sig på hårt konkurrensutsatta marknader. Om stämningen går igenom skulle den hindra oss från att skapa den typ av teknik som människor förväntar sig av Apple - där hårdvara, mjukvara och tjänster möts."