Den efterlängtade uppföljare Samsung Galaxy S3 ger ett bra första intryck. Den ligger bra i handen, har en grymt god skärm och funktioner som kan vara pricken över i:et.
Blygsam är inte det jag skulle kalla Samsungs lansering av Galaxy S3. De stora plakaten som hänger på och runtomkring Earls Court i London visar hur mycket det här släppet betyder för företaget. Att de har hyrt in London Metropolitan Orchestra för att spela live under presentationen, att de har event-flickor med dryck eller tilltugg runt varje hörn och att Sansung-höjdaren JK Shin som ansvarar för mobila enheter är med på presentationen gör också det. Om inte det är bevis nog så kanske budskapet hamras hem av de till antal cirka 2000 inbjudna journalisterna och Samsungs samarbetspartners. Att Samsung lanserar mobilen just i London och just nu är ingen tillfällighet. OS är runt hörnet och Samsung är en stor sponsor av idrottsevenemanget. Med det scenariot i bakgrunden har Samsung inte råd att misslyckas.
Introduktionen börjar med en dramatisk och högst påkostad reklamfilm där en mängd människor från hela världen påstås svara på vad de vill se i och med den nya Samsung-luren. Bortser man sedan från det vanliga pr-snacket så ser det onekligen bra ut på papper. Fyra processorkärnor, en snabb åtta megapixelkamera och en 4,8 tum hd amoled-skärm är mer eller mindre så bra det kan bli i dagsläget. Luren kommer att kunna köpas med tre olika minneskonfigurationer, 16, 32 eller 64 gigabyte, men tacksamt nog har Samsung här gått emot den rådande trenden och inte tagit bort möjligheten att utöka lagringsminnet med ett micro sd-kort.
Efter eventet, som ni har kunnat följa live, stormar de flesta av besökarna som pirayor mot ett byte fram mot de sporadiskt utplacerade testexemplaren. Sansung har även byggt upp speciella glasmontrar som även kommer att finnas ute för allmänheten när luren väl lanseras. Utifrån ser det mest ut som en överfylld finsk glasbastu. Vi, det vill säga de nordiska journalisterna, har turen att få en privatare stund med några testexemplar i ett avsides rum.
Annons
Hur den är i handen
Annons
Galaxy S3 har fått behagligt runda former och ligger skönt i handen samtidigt som den inte känns överdrivet stor, särskilt inte för någon som har använt en Galaxy Note. Hela snacket om hur naturen har inspirerat både mobilens in- och utsida, samt att företaget donerar 100 dollar per eventdeltagare till WWF, tar jag med en nypa salt och lämnar vidare funderingar kring det till new age-människor och hängivna trädkramare. Det hade varit desto mer intressant att exempelvis få reda på hur mycket av mobilen som är miljövänligt återvinningsbar.
Det jag dock kan konstatera är att mobilen är väldigt snabb i gränssnittet, som självklart är Ice Cream Sandwich, och att multitasking inte verkar ställa till några som helst problem. Det märks främst när man testar den nya ”bild i bild”-funktionen. Själva tanken är inte ny, ”bild i bild” har sedan länge funnits i vissa tv-apparater, men det här är första gången jag ser det i en mobil. Låt oss säga att om du tittar på en film, men plötsligt vill göra något annat i mobilen, så kan du minimera filmen till en lite del av skärmen och skriva ett sms eller surfa in på en webbsida, samtidigt som filmen fortsätter utan avbrott. Filmrutan går att flytta runt på skärmen så att den inte ska hamna över just den biten av skärmen som du vill använda för annat.
En annan intressant nyhet är Samsungs smarta assistent S-voice, eller om man ska leta efter en jämförelse, Siri utan rösten. Med hjälp av den nya funktionen kan du tala om för mobilen att du vill ringa ett samtal, boka ett möte och så vidare. Mobilen försöker då ställa lämpliga följdfrågor, exempelvis vem du vill ringa eller vilket datum mötet ska vara och hur du vill bli påmind om det. Tyvärr så finns inte funktionen på svenska och min misstanke är att det aldrig kommer, men med tanke på den allmänna nivån på engelskan i Sverige så bör inte det vara ett allt för stort problem.
När jag provar fungerade det si sådär, men det ska tilläggas att 25 journalister och pr-människor som pratar samtidigt i ett litet rum kanske inte är den mest optimala miljön om man vill göra sig förstådd, vare sig det handlar om en annan person eller en mobil. Det ska bli spännande att göra ett ordentligt jämförelsetest med Siri när vi väl får en längre och mer kontrollerad session med Galaxy S3.
Andra smarta lösningar som jag lite kort får prova på är ögonigenkänningen som genom att hålla koll på dina ögon via videosamtalskameran gör att skärmen inte går ner i viloläge när man tittar på den. Jag får även se S-beam i action, en funktion som gör det enkelt att dela innehåll mellan två Galaxy S3-enheter via en kombination av Wifi-direct och NFC. Båda dessa nyheter fungerar väl under den korta stund som jag har med mobilen men hur bra det fungerar på daglig basis återstår att se.
Kameran är en fokuspunkt
Med tanke på Nokias kommande superkameramobil och all kraft och marknadsföring HTC lagt ner på kameran i One X (en kameraduell mellan den och S3 kommer att bli intressant) är det kanske inte så underligt att Samsung också fokuserar mycket på den punkten. Att kameran bara är 8 megapixlar kanske vissa tycker är en besvikelse men megapixelracet är över och det är inte den viktigaste faktorn i sammanhanget, om man nu inte hade tänkta att göra gigantiska affischer av bilderna. Istället är det antal funktioner, gränssnitt och hastighet som är avgörande. Snabbheten kan man verkligen inte klaga på, det går blixtsnabbt att ta bilder och ”burst-mode” som låter dig ta en snabb bildserie fungerar ypperligt. Det finns även ett läge där kameran tar åtta bilder och sedan väljer ut den som är bäst. Det sker utifrån kriterier som exponering, om en person ler eller blinkar mer mera. Sen om man håller med mobilen om vilken som egentligen är den bästa bilden är en annan femma.
Själva bildkvalitén såg bra ut men det är värt att nämna att jag bara såg bilderna i mobilens skärm, hur de ser ut när man för in dem i datorn får vi se när vi har ett testexemplar, det är egentligen bara då det går att bedöma hur bra bilderna blir. Dessutom får vi då även möjlighet att testa kameran under olika yttre omständigheter.
Den sociala integreringen ska nu gå ännu djupare i mobilens olika funktioner och det märks även på bilderna man tar. Det ska vara enklare att tagga folk och direkt dela bilder till de som råkat hamna framför kameran men den funktionen har vi ingen möjlighet att testa vid det här tillfället.
Galaxy S3 har även en hel del smarta mediadelningsfunktioner, bland annat kan flera användare ta del av det man har på skärmen i andra enheter, men tyvärr var det heller inget jag kunde testa här.
Tillbehör från start
Samsung verkar ha lagt en hel del krut på att det ska finnas mängder med Galaxy S3-specifika tillbehör redan vid lanseringsdatum. Tyvärr visar det sig att den ökända laddaren som gör att man kan fylla på batteriet trådlöst inte ingår utan måste inhandlas separat.
På tal om laddning, det väl tilltagna batteriet var något som gjorde många av de närvarande journalisterna, inklusive mig, väldigt optimistiska. Visst, att batteriet är på 2100 mAh är ingen garanti för att man i praktiken kommer att ha mängder med användningstid mellan laddningarna men det är i alla fall en bra förutsättning. En annan sak som journalisterna gillade var att man kan ringa någon man håller på att sms:a bara genom att lyfta luren till örat.
Nu när jag sitter här på kvällen/natten och sammanställer denna text så ser jag på era Galaxy S3-bildkommentarer att ni verkar väldigt kluvna kring mobilens utseende. Vissa av er tycker den är stilren medan andra tycker den bara ser tråkig ut. Jag hamnar någonstans i mitten. Den sticker definitivt inte ut ur mängden som exempelvis HTC Incredible S (en personlig design-favorit) men jag tycker ändå att den ser trevlig ut, särskilt finishen på baksidan är tilltalande, i alla fall när man ser den i verkligheten.