Asus mobilchef om Google:

"Vi har några projekt på gång ihop"

Benson Lin, mobilchef på Asus, och Patrick Bliemer, nordisk chef på Intel, med varsin splitter ny budgetlur från Asus - Zenfone 4.

I samband med lanseringen av nya budgetluren Zenfone 4 kom Asus mobilchef Benson Lin på besök till Sverige. Mobil fick en pratstund.

Publicerad Uppdaterad

Att dra på stora trumman mitt i semestertider för en lansering av en budgetmobil må vara lite ovanligt, men det gjorde i all fall Asus som bjudit in till lansering på Tre:s huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm.

På plats fanns bland andra Benson Lin, mobilchef på Asus, som, förstås, talade sig varm om den nya Zenfone-mobilen när Mobils utsände fick en pratstund med honom, samt Patrick Bliemer, chef för Intel i norra Europa.

– När vi berättar för folk om den här telefonen och sen berättar vad den kostar, så blir de förvånade, säger Benson Lin.

Han berättar också att försäljningen för Asus i Taiwan, där telefonen redan lanserats, gick upp med tjugo procent under andra kvartalet i år tack vare Zenfone. Efterfrågan på telefonen är tre gånger större än vad man hinner med att producera. Tre är genom släppet i Sverige först ut i Europa med att sälja Zenfone 4, vilken också kommer att vara låst till operatören.

– Vi började prata redan på Mobile World Congress i år, säger Benson Lin.

Hur viktig är den svenska marknaden för Asus?

– Den är väldigt viktig. Jag är ju här och jag är chef.

Han berättar att han hoppas att Sverige ska bli ett framgångsrikt exempel för andra europeiska länder att följa efter när det gäller Zenfone 4.

– Inom några månader kommer vi lansera telefonen i de andra europeiska länderna, säger han.

– Sverige är en tuff marknad för alla operatörer. Du måste komma fram med något som ingen annan har. I Norden och framför allt Sverige handlar det mycket om att snabbt ta till sig ny teknik, ett väldigt uppkopplat samhälle där folk verkligen bryr sig om design, inflikar Intels Patrick Bliemer.

På tal om design, varför finns det ingen kameraknapp?

– Det är ju en bra poäng faktiskt, men jag brukar själv aldrig använda kameraknappen, säger Benson Lin.

Andreas Zannin, pr-ansvarig för Asus i Sverige, som också finns med under intervjuns gång är snabb med att påpeka att volymknappen på telefonen kan användas för att knäppa av bilder.

– Jag hade en mobil med kameraknapp innan, och varje gång jag drog upp den ur fickan så tog jag en bild av misstag. Så jag tycker det är bra att telefonen inte har någon kameraknapp, säger Patrick Bliemer.

Okej. Kroppsburna enheter är en växande marknad just nu. Har Asus något spännande på gång där?

– Som du kanske vet är Asus en av Googles samarbetspartners när det gäller Android Wear så ja, vi har grejer på gång och det kommer vi snart att gå ut med, säger Benson Lin.

Men du kan inte berätta mer just nu?

– Haha nej, inte än.

Intels Patrick Bliemer menar att man från Intels sida ser kroppsburna enheter som en liten del av visionen om sakernas internet som vi står inför.

–  Vi håller på med en produktlinje med processorer som heter Quark, som är ännu mindre än våra Atom-processorer och är riktade mot tillämpningar inom sakernas internet och kroppsburna enheter. Jag tror att för saker som intelligenta etiketter i kläderna och annat, så kommer telefonen bli en sorts datacenter i framtiden. Telefonen kommer spela en nyckelroll för datahanteringen.

Hur ser det ut i framtiden, har Asus någon ny Nexus-enhet på gång tillsammans med Google?

– Det jag kan säga är att vi står väldigt nära Google och har ett väldigt viktigt partnerskap med dem, jag var chef för Nexus 7-projektet. Vi har några projekt på gång ihop men jag kan inte berätta mer om dem nu, säger Benson Lin.