Nya träningsformer och dela med dig av urtavlor

Watch OS 7: Sömnmätning och flera andra nyheter

Det är nu, till slut, som Watch OS får möjlighet att även mäta sömn. Men nya versionen som nu presenterats innehåller även andra nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Låt oss börja med sömnmätningen för det är den största nyheten i Watch OS 7. Den inkluderar även telefonen Iphone, för Apple sa att de inte bara ser sömnmätning utan även att sova gott och att vara utvilad som delmål. Därför handlar en del av sömnfunktionerna att planera för när du ska gå och lägga dig samt hjälpa dig varva ner. En tid innan du ska sova så sätter sig Iphone i viloläge och aktiverar "Stör ej-funktionen". 

När du sedan sover så är urtavlan i IPhone släckt, men ett knack på skärmen visar tiden i ett nedtonat läge. För uppvaknande kan du välja antingen vanligt alarm med ljud eller bara vibrationer för att inte störa andra som sover i samma rum. 

Sömnmätningen innebär även att Iphones app Hälsa får en uppdaterad sömnfunktion där all den här informationen presenteras. När du vaknar så visas en meddelande där du även ser batteristatus för klockan, så att du kan ladda den om du tidigare haft för vana att ladda klockan under natten. 

Flera bidrag i urtavlan från samma app

En urtavla i Apple Watch består av flera olika moduler, kallade komplikationer, där enskilda appar kan bidra med information. Nu ska en app kunna bidra med flera av dessa informationsurval, så att du akn få allt i ett speciellt ämne direkt i urtavlan. Tanken är att du ska kunna göra din klocka till en löparklocka, en hundpassarklocka, eller, ja vad som helst annat, baserat på vad du gör för tillfället. 

Det kommer även gå att dela med sig av urtavlor. Du ska kunna dela med dig själv direkt från klockan i ett meddelande, men även ladda ner från en webbsida eller andra källor. Om mottagaren inte har någon av de associerade apparna får hen ladda ner vid installationen.

Bland andra övriga funktoner i Apple Watch OS 7 finns möjlighet till cykelvägvisning, något som kom även till Ios samt dans som ny träningsform. Klockan ska kunna känna av om du till exempel rör enbart benen eller enbart armarna, eller då hela kroppen, och baserat på det och på din puls ge en rimlig uppskatning av träningspasset. 

Apple Watch identifierar med nya systemet även att du tvättar händerna. Den gör det genom rörelserna och bekräftar sin gissning genom att lyssna efter vatten som spolar. Då räknar klockan sedan ner så att du tvättar tillräckligt länge och noggrant.  Klockan kan även påminna dig om att tvätta händerna när du kommer hem.

Kopplat till Apple Watch så uppdateras även de kopplade apparna i Iphone så att appen som idag heter Aktivitet för Apple Watch-användare får namnet Fitness.