Nästa generation 

Wear OS ska få helt ny processortyp: Google och Qualcomm i samarbete

Tillsammans vill de två företagen ta Wear OS till nästa nivå.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm meddelar att man har inlett ett samarbete med Google för att utveckla en ny typ av Snapdragon Wear-processor som baserar sig på RISC-V-arkitektur. RISC-V är en öppen uppsättning standardinstruktioner för datorarkitektur som baserar sig på så kallade Reduced Instruction Set Computer (RISC)-principer. Det innebär bland annat fördelar som skalbarhet, anpassningsbarhet och flexibilitet. Eftersom RISC-V, till skillnad från den idag dominerande ARM-tekniken, är en öppen teknik innebär det dessutom att man slipper betala licensavgifter till ARM och kan därmed få ner kostnaderna för processorerna.

Qualcomm säger att den nya processorn är tänkt att driva nästa generations Wear OS-lösningar, och att en Snapdragon Wear baserad på RISC-V Snapdragon Wear-chipset kommer att möjliggöra smartklockor med tekniska funktioner som anpassade kärnor, låg effekt och högre prestanda.

Arbetet ska dock inte enbart handla om att utveckla en ny processor. Enligt Qualcomm är avsikten att det ska finnas inte bara appar utan även vad man kallar ett robust ekosystem för programvara när de första kommersiella Wear OS-klockorna som drivs av RISC-V lanseras. Man avslöjade däremot inte något planerat lanseringsfönster projektet.