https://www.mobil.se/nyheter/windows-10-kan-komma-att-k-ras-p-arm-enheter
562389
Nyheter
Emulering

Windows 10 kan komma att köras på ARM-enheter

Ett nytt rykte hävdar att Windows 10 snart kan köras på både X86 och ARM-arkitektur.

De som var med när Windows 8 släpptes kanske även minns Windows RT? Varianten av operativsystemet som kunde köras på processorer med ARM-arkitektur istället för X86 som vanliga Windows. Idén var god, men i praktiken fanns det i stort sett inga appar till systemet och det självdog ganska snabbt. De två processorarkitekurerna är väldigt olika i grunden, vilket såklart påverkar hela systemet och som gör att det inte "bara är att installera" ett operativsystem anpassat för den ena arkitekturen på den andra.

Nu har liknande rykten börjat dyka upp igen, men på ett annat sätt. Det sägs nämligen att Redstone 3-uppdateringen av Windows 10, som borde släppas nästa höst, har en ny teknik kallad CHPE. Exakt vad det står för är oklart i dagsläget, men det ser ut som en emuleringsfunktion.

Det skulle i så fall innebära att ARM-system (i stort sett alla smartphones idag och merparten av surfplattorna) med 64-bitarsprocessorer skulle kunna köra Windows 10 via emulator. Vissa rykten pekar dock på att det behövs rätt mycket hårdvara för det, då Qualcomms Snapdragon 835 nämns i sammanhanget.

Emulatorn ska ha varit under utveckling sedan i början av 2016 och sägs vara inriktad mot just smartphones. Lösningen skulle nog i så fall mest handla om vanliga kontorsapplikationer, eftersom emulering och virtualisering av system brukar kräva rätt mycket av hårdvaran för att det ska flyta på smidigt. Räkna inte med att kunna dra in vartenda spel från ditt Steam-konto i en mobil helt enkelt.

Pocketnow kopplar ihop de olika trådarna och ser en ganska intressant framtid, med det redan befintliga Continuum, ryktena om en Surface-telefon och nu den här emulatorbiten för att få till ”riktiga” Windows på mobila enheter. Rimligen handlar det om någon Continuum-liknande lösning, där mobila Windows 10 körs i telefonläge, medan fullskaliga Windows 10 drar igång när enheten dockas.

Som sagt är det än så länge ett rykte och även om tekniken är under utveckling finns det inget som säger att den faktiskt når färdigställande. Vi lär få veta mer under nästa år.

Relaterade artiklar